Els nivells d'exposició a camps electromagnètics de Gironella estan per sota de la mitjana i «molt per sota» del que marca la normativa. Aquests són els resultats d'un estudi que han dut a terme enguany tècnics de l'Oficina Tècnica d'Avaluació i Gestió Ambiental de la Diputació de Barcelona, a petició del l'Ajuntament de Gironella. L'ens provincial va oferir aquest servei als consistoris dins del seu catàleg i el consistori de Gironella va decidir sol.licitar-lo per disposar d'aquesta informació segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat Josep Maria Castellà.

L'estudi s'ha fet en dues tandes. En primer lloc aquesta primavera els tècnics van fer les mesures dels nivells de camp elèctric i de camp magnètic generats per les línies elèctriques. I , ara a la tardor, han dut a terme les mesures per les antenes de telefonia mòbil «amb l'objectiu de determinar si se superen els valors de referència establerts a la normativa».

L'estudi ha mesurat el camp elèctric i la densitat de potència de les dues antenes de telefonia mòbil instal.lades al municipi, una a cal Bassacs i l'altre a Cal Puntes «i inclou les freqüències de TDT, Wifi, ràdio, Bluetooth i telefonia mòbil». Els informes posen de manifest que els valors a Gironella se situen per sota del que determina la normativa establerta.

El regidor Josep Maria Castellà ha explicat que «el camp elèctric generat per les antenes del municipi és de 0,88 volt per metre (V/m) de mitjana, mentre que els màxims de referència permesos per la normativa vigent oscil·len entre 28V/m i 61V/m».

L'estudi també ha posat el focus en el camp magnètic i el camp elèctric al voltant de les dues línies de mitja tensió i dels transformadors situats a prop de les cases i zones d'ús públic «on els valors dels camps electromagnètics són més elevats per la proximitat als transformadors». En concret s'ha mesurat el camp magnètic i elèctric a 26 punts del municipi, i la mitjana del camp magnètic és de 0,69µT (tesla) , valor inferior al màxim de referència marcat per normativa, 100 µT. Pel que fa al camp elèctric la mitjana del municipi és de 10,53V/m, i el màxim permès és de 5.000V/m».

Josep Maria Castellà ha exposat que «gràcies a Déu» els nivells estan per sota d'allò permès. «Això ens fa estar tranquils i a més ja tenim aquesta informació». El consistori va facilitar als tècnics un planòl del nulic per tal que amb els seus aparells poguessin fer les mesures corresponents a sota de les línies de mitja tensió, al costat dels transformadors ubicats a tocar de cases, blocs de pisos o equipaments municipals i les antenesa de telefonia mòbil. El regidor Castellà ha destacat també el fet que la Diputació ofereixi aquest servei. «Tant de bo ho aprofitessin tots els pobles» ha reblat.

Què és un camp elèctric?

El camp elèctric és el camp generat per un objecte carregat elèctricament, aquest camp genera una força que actua sobre d'altres objectes també carregats elèctricament.

El camp elèctric és un vector que en unitats del SI, s'expressa en newton per coulomb (N C-1) o, de manera equivalent, en volt per metre (V m-1).

El camp magnètic es mesura amb tesla, simbolitzat T. El tesla és el valor del total del flux magnètic dividit per l'àrea. D'aquí es pot deduir que si reduïm l'àrea afectada s'incrementaria la densitat del flux magnètic. Això continuaria passant fins que el material arribés a un punt de saturació magnètica.