Llevantina, de Vicenç Bou; Girona m'enamora, de Ricard Viladesau; o Somni, de Manel Saderra, són algunes de les sardanes que sonaran aquest diumenge a l'Ateneu d'Avià. Serà la primera oportunitat per escoltar el projecte conjunt de la Coral Santa Maria d'Avià i el Grup Cantaire Sant Bartomeu. Les dues formacions vocals s'han unit per portar a l'escenari el top ten del món sardanista acompanyades per la Cobla Berga Jove.

Durant els darrers mesos les dues corals han assajat algunes de les sardanes més conegudes amb l'objectiu de fer un concert que faci gaudir els cantaires i també que agradi al públic. D'aquesta manera ho ha explicat el director de la coral avianesa, Xavier Llobet, al capdavant del projecte juntament amb Denis Rojo, director de la coral casserrenca. «La idea era fer un programa de sardanes populars, que siguin conegudes per la majoria del públic i que, si volen, fins i tot puguin taral·lejar-les mentre les interpretem», ha destacat. Segons Llobet es tracta de peces «molt famoses» dins del repertori sardanista i que costa d'escoltar, totes seguides, en un únic concert.

Una seixantena de cantaires, entre les dues formacions, protagonitzen aquest projecte. Les dues corals ja han treballat juntes en altres produccions i el motiu és clar: poder aprofitar la feina feta en els darrers mesos per oferir més d'un concert. «Habitualment les corals treballem un repertori, fem un únic concert, i comencem un altre projecte», explica Llobet. El fet d'unir-se els permet, com a mínim -si no surten bolos-, realitzar un concert a cada municipi. A més a més, han aprofitat el calendari habitual en què cada coral organitza el seu concert. Aquest diumenge 26 de novembre, serà a Avià, en el marc del tradicional concert de Santa Cecília. Serà a les 6 de la tarda a la sala de l'Ateneu. La segona cita serà el proper diumenge 10 de desembre, a l'església parroquial de Casserres, en el concert de Nadal que celebra cada any el grup cantaire. Les entrades de demà tenen un cost de 12 euros i si no s'han adquirit de manera anticipada es podran comprar a taquilla.

Llobet també remarca que per cantar sardanes amb una cobla en directe «es necessiten moltes veus», per aconseguir equilibrar els volums, un fet que tenen assegurat amb la seixantena de cantaires que hi participen. El director ha destacat positivament la possibilitat de poder actuar amb una cobla. «És poc habitual que corals petites puguin compartir escenari amb una formació de cobla i això ens permet treballar sardanes que únicament es poden cantar amb aquest acompanyament», ha afegit.

En aquest cas, els integrants de la Cobla Berga Jove són els encarregats de la part instrumental. «Creiem que és molt bo que sigui aquesta cobla la que participi al projecte, perquè és una formació jove, formada per joves músics, en ple creixement i amb ganes de promoure la música sardanista més enllà de fer audicions a les places», ha concretat. De fet, així ho han demostrat des de la seva creació, fa tres anys, amb la programació de propostes ambicioses, com és el cas del concert Retalls de Cobla, que estan portant arreu del territori català juntament amb la Cobla Reus Jove.