L'Ajuntament de Berga va posar en marxa ahir una campanya en contra de les actituds sexistes entre els joves a l'oci nocturn de la capital berguedana.

Hi col·laboren associacions i entitats com La Bauma dels Encantats, el Casal Panxo, els Castellers de Berga, el Grup de Colònies a Borredà, el grup d'escoltes Fent Camí, el grup de joves de Santa Eulàlia i Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. Així com també el bars El Celler, el Kóm, Cal Negre, La plaça, La General i el bar Dickens.

En una primera fase aquesta campanya té per objectiu fer sensibilització que aquesta problemàtica existeix a Berga i en general perquè «és inherent a la societat», educada en un model patriarcal, i que «potser si s'haguessin fet campanyes com aquestes abans, ara no hi hauria aquestes situacions», que el consistori berguedà volen ajudar a evitar, va explicar la regidora Mònica Garcia en la presentació de la campanya, ahir. I en paraules de la tècnica de Joventut Janina Vilana, Berga vol «una nit jove que sigui divertida, fresca, saludable, sense sexisme i igualitària».

Aquesta iniciativa de l'àrea de Joventut i Drets Socials de l'Ajuntament de Berga porta per lema «Vull la nit! Festes no sexistes». Vol crear consciència que «hi ha situacions que no són normals», va explicar Mònica Garcia. La campanya consta de sis lemes en imatges en rodals que tindran els bars que s'han adherit a la campanya amb il·lustracions de Mar Guixé i els lemes relacionats amb l'eslògan. 'Com vull' -«una noia es pot vestir com vol sense perill de ser jutjada»-; 'Quan vull' -«una persona no dóna consentiment per a una relació sexual per haver begut alcohol»-; 'Amb qui vull' -«no s'ha de jutjar per les tendències i preferències sexuals de cadascú»-; 'Perquè vull' -«la dona decideix ella mateixa»-, 'No vull' -«un no és clarament un no»-; 'Sí vull' -«el cos és de cadascú».

El material de marxandatge d'aquesta campanya consisteix en els sotagots esmentats i bosses. També es posaran pancartes i s'ha creat l'etiqueta #VullLaNit.

#VullLaNit

El regidor Ivan Sánchez va explicar que el dia 2 de desembre es farà una obra de teatre «participativa» . El 9 de desembre, des de 2/4 d'1 fins a 2/4 de 3 la matinada a la plaça de Sant Joan, aprofitant que aquest espai és a la zona d'oci nocturn de Berga, hi haurà una vela informativa on es repartiran bosses de la campanya i també hi actuarà un dj. Per a enguany també s'ha encarregat la composició d'un reggaeton antimasclista al músic de Vilassar Xentu, que es donarà a conèixer a través de les xarxes socials. Es presentarà el 9 de desembre. El regidor Ivan Sánchez ha explicat que aquest estil musical «està associat a lletres que són un insult» contra les dones. I d'aquí que s'hagi optat per capgirar-ho i fer-ne una «lliure de sexisme». La campanya continuarà amb d'altres accions durant l'any 2018.

Per la seva banda, la tècnica d'Igualtat Dolors Vargas va explicar que, abans de l'arrencada de la campanya, s'ha fet una formació prèvia als agents socials que hi col·laboren «perquè prenguessin consciència de les conductes sexistes» que, en general, moltes vegades «són invisibles» als ulls de la societat i estan socialment «normalitzades».