Més de trenta alumnes de primer de batxillerat de l'institut l'Alt Berguedà a Bagà entren a l'aula. Però avui no és per fer una classe convencional com la de qualsevol dia. No. No hi ha profes sinó la Gala i el Gerardo. Són dos joves barcelonins que formen el duet Las Vvicth que fan trap amb perspectiva de gènere. Fan un taller inclòs dins dels actes que organitza el Consell Comarcal del Berguedà i els consistoris per fomentar la igualtat de gènere.

Fer arribar aquest misatge als joves, un dels col·lectius on percentualment ha repuntat aquesta xacra, és un dels objectius dels organitzadors, i enguany s'ha apostat per aquest tallers.

L'activitat comença amb una primera part teòrica per parlar de diferents estils musicals, del hip- hop, el trap o de balls com el polèmic twerk, que consisteix a moure compulsivament els malucs i el cul. La Gala i el Gerardo també introdueixen el debat sobre la paraula «puta», i les connotacions negatives que té depèn de qui i com es digui. A la segona part del taller els joves fan una lletra amb una base rítmica de trap. El Gerardo i la Gala també els ense-nyen eines per mesclar sons i crear cançons amb programes de l'ordinador. La vergonya es pal·lia amb una pluja d'idees. Acaben ideant una peça amb l'estil directe i repetitiu del trap i en castellà. «Yo hago lo que quiro para algo soy mía/Yo no quería y él ya lo sabía/ Me tienes que respetar igual que a tu tía/ Estoy hasta el coño de tu chulería/ Pues cada día es la misma tontería».

L'altra estrofa cantada per nois diu: «Que una mujer salga con miedo es inadmisible/Esta violencia no puede seguir siendo invisible/ Hay que dejar de ser valiente, caminar libremente/.

La tornada és clara: «No es no». I les veus d'Àlex Sánchez, Eva Collmalivern i Josep Maria Lupiáñez.