Lluís Riera treballa a la pastisseria del nucli antic olotí Cacau,va estar darrere la seva parada durant la fira i també va portar a terme el recital i tast Cacáhuatl, en un viatge de xocolates, poemes i crítiques socials i polítiques.
Xocolata amb llet o negra?
Les que més produïm sobretot són negres: sola, amb menta, amb curri, amb ratafia... També són les més bones per a la salut. També en fem de blanques i amb llet, perquè, per gustos, tantes xocolates com es vulguin!
Podries explicar les diferències entre xocolata i cacau?
El cacau forma part de la xocolata. Els inicis històrics vénen dels caldos de cacau que es feien els maies, una forma de psicoactiu que els ajudava a aguantar el treball físic de tot el dia. Ara el cacau cotitza a borsa, hi ha multinacionals que especulen amb ell i són responsables d'atrocitats com la de Costa d'Ivori, on la indústria xocolatera ha fet esclaus els habitants i la naturalesa.
Hi ha alternatives?
Sí, hi ha el cacau ecològic, el de comerç just... Hi ha governs com el de Ghana, país veí de Costa d'Ivori, que intervenen el cacau i això fa que es creïn associacions de productors, en una relació més responsable amb el medi ambient i els treballadors. Així, poden sortir del tercer món i no enfonsar-s'hi encara més.
Per què has acabat el recital amb la xocolata a la pedra?
Perquè així, els que fa més temps que són joves han pogut tornar al passat.
Ens pots explicar el llibre «Cacáhuatl» que dóna nom al recital i tast sensitiu?
La xocolata i la poesia sempre m'han apassionat. A la pastisseria havíem creat 50 tipus de xocolates diferents, i vaig pensar que seria bona idea relacionar-les amb 50 poemes diferents.