Un actor pateix ansietat després d'haver presenciat un assassinat i ha d'anar al psicòleg. Aquest és el punt de partida de l'obra La terapeuta, del reconegut escriptor i periodista Gaspar Hernández. Amb aquest argument i les relacions entre els personatges que se'n desprenen, l'autor ha volgut «treure ferro» i «desestigmatitzar» el món de les malalties mentals i acostar-hi els lectors. Així ho va assegurar aquest dimecres ell mateix al Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig. Hernández va ser el protagonista d'una edició especial del club de lectura que aquesta vegada ha aplegat persones de les biblioteques de Berga, Gironella, Puig-reig i també d'Avià, Vilada i Bagà a través del servei que ofereix el Bibliobús.

Més d'una vuitantena de persones van participar en l'activitat, impulsada per la Comissió de Salut Mental del Berguedà en Xarxa i les biblioteques de la comarca amb motiu dels actes al voltant del Dia Mundial de la Salut Mental. Aquest acte, com tota la resta, tenia un objectiu clar: sensibilitzar la societat que hi ha moltes persones que pateixen una malaltia mental i trencar les barreres que existeixen entre aquestes i el món en general. Així ho van explicar algunes de les membres de la Comissió de Salut Mental que van ser presents a l'acte. «Sabem que tenim molta feina per fer i que aquesta sensibilització és una tasca complicada», asseguraven. El que tenen clar és que aquestes accions són «molt importants per eliminar els tabús que envolten les malalties mentals».

Els participants al club de lectura, dirigit per Joan Alsina, van poder fer preguntes a Hernández, que va explicar que va decidir abordar el tema de l'ansietat perquè «és una malaltia mental menys severa, que no és crònica i que segurament moltes persones han patit en algun moment». De fet, és per això mateix que la comissió organitzadora va escollir aquesta novel·la. «En general, quan es parla d'una malaltia mental tothom pensa en situacions cròniques i greus, però la salut mental és molt més àmplia i se n'ha de poder parlar de manera amena, oberta, i amb un llibre com aquest que tracta sobre l'ansietat és més senzill», explicaven, «perquè pot tenir-ne tothom i, de fet, segurament tothom ha tingut ansietat en algun moment o altre i sense saber per què».

Els impulsors de la iniciativa van assolir el repte marcat: parlar de les malalties mentals a partir d'una eina tan habitual com és un llibre. Si bé en aquest cas el públic era, majoritàriament, d'edat avançada, al llarg d'un mes la Comissió de Salut Mental ha organitzat activitats dirigides a altres sectors, com per exemple l'exposició itinerant del projecte de parelles artístiques, l'hora del conte dirigida als més menuts, la projecció d'una pel·lícula al cicle de cinema social Fixa't, la presentació d'un llibre dirigit a professionals, així com una matinal amb la implicació d'entitats de l'àmbit cultural i social berguedà.

«En relació amb el que havíem fet fins ara, enguany s'ha fet un gran esforç i el que pretenem, que és sensibilitzar la gent, s'està materialitzant. Hem aconseguit que se'n parlés i ara el que hem de continuar vetllant és que se'n parli bé perquè la gent perdi la por a les malalties mentals». En el mateix sentit va referir-s'hi l'autor convidat, Gaspar Hernández: «Si amb aquest llibre he aconseguit que la gent parli de les malalties mentals i serveix per fer-ho habitual, ja estic satisfet».

Feina tot l'any

La Comissió de Salut Mental, integrada per col·lectius que treballen en l'àmbit de les malalties mentals, treballa durant tot l'any, a banda de les propostes al voltant del Dia Mundial de la Salut Mental que s'han celebrat aquest mes. L'objectiu és prevenir les actituds que poden desencadenar malalties mentals; intentar trencar els estigmes a l'entorn d'aquestes malalties i fer pedagogia de la recuperació i reinserció de les persones que les pateixen.