Si no sorgeixen imprevistos, l'any 2019 Gironella es convertirà en la primera població del Berguedà a tenir una estació d'autobusos. Malgrat que Berga s'ha volgut dotar d'una estació d'autobusos des de fa almenys dues dècades, fins ara no ha aconseguit fer realitat aquest projecte llargament reivindicat i que és una infraestructura que s'ha inclòs en diferents plans de transport de viatgers de Catalunya.

L'alcalde, David Font, ha explicat a Regió7 que el consistori ha arribat a un acord amb el departament de Territori i Sostenibilitat (TES) de la Generalitat per fer aquest actuació. La futura estació gironellenca costarà 400.000 euros que pagarà al 100% la Generalitat, segons han confirmat fonts del TES. El consistori també ha arribat a un acord amb la propietat dels terrenys on s'erigirà la nova infraestructura per procedir a expropiar-ne el sòl necessari. Si les previsions es compleixen, el nou equipament hauria d'entrar en servei el 2019 i suposarà «una millora de la infraestructura».

L'estació d'autobusos es construirà on hi havia hagut la de l'antic carrilet a l'avinguda Catalunya. Font ha explicat a aquest diari que «s'ha buscat la simbologia de fer-la on hi havia hagut la del carrilet per recuperar la nostra història».

L'alcalde ha explicat que «vam detectar l'interès del Govern per invertir en infraestructures de transport públic, ja que al Pla de Transport de Viatgers de Catalu-nya 2020 així es detalla com un dels eixos prioritaris del Govern». Font ha explicat que després de mantenir converses amb els representants del TES durant mesos «s'ha aconseguit que s'aposti també per aquesta actuació a la comarca, atès que, pel que fa a l'estació que ha d'anar a la ciutat de Berga, el govern municipal encara no ha decidit en quin punt es vol ubicar», explica l'alcalde en un comunicat de premsa fet públic pel govern de Gironella a la seva pàgina web.

A hores d'ara, el TES ha encar-regat a l'empresa pública Infraestructures.cat la redacció del projecte d'aquesta obra.

L'acord pel qual el TES impulsarà aquesta actuació es va prendre en una reunió celebrada el 22 de novembre a Gironella entre l'alcalde, David Font, i el secretari de Territori i Mobilitat, Ricard Font, el director general d'Infraestructures i Mobilitat, Xavier Flores, i el subdirector general d'Infraestructures, David Prat. Es previst que el projecte estigui redactat a la primavera del 2018 i que les obres estiguin enllestides el 2019.

Font ha explicat que l'Ajuntament de Gironella es farà càrrec de l'expropiació dels terrenys -inclosos en el projecte d'urbanització de la plaça de l'Estació-, que són propietat d'ADIF. Fonts municipals han indicat que, «amb converses amb l'empresa pública, s'ha establert donar inici a l'expedient d'expropiació forçosa amb acord de preu, que serà proper als 195.000 euros».

La futura estació d'autobusos tindrà capacitat perquè hi coincideixen simultàniament dos autobusos en cada sentit, ha explicat l'alcalde. L'edifici «serà una construcció similar a la de l'estació de Navàs», ha indicat Font.

La nova estació és inclosa en el projecte d'urbanització de la plaça de l'Estació de l'Ajuntament de Gironella, que té un cost total d'1.225.838 euros. Aquesta obra inclou la creació d'aquesta estació d'autobusos i la reconstrucció de la mateixa plaça.

Fonts municipals han explicat que, a banda del finançament que aporta la Generalitat, l'obra esmentada ja disposa d'una aportació de 350.000 euros de la Diputació de Barcelona i de 216.000 euros de l'empresa GESDIP SAU, propietària del terreny annex a l'estació.