Gironella dóna el tret de sortida de la Fira de la Purísisima, aquest dissabte amb el sopar d'una mostra que amplia el seu programa d'activitats. Enguany, l'àpat, en lloc de fer-se a l'església vella, es traslladarà a un emplaçament que ofereix més capacitat, comoditat i més serveis, com és el Local del Blat. En aquesta edició l'àpat serà a cura de l'equip del restaurant Victòria. El seu responsable, Eduard Finestres, va explicar, en la presentació celebrada ahir, que proposaran «un viatge a través dels productors ecològics del Berguedà» dins de la filosofia «del respecte a l'entorn i al paisatge». Al sopar que porta per lema «El Berguedà a taula» hi haurà productes de 12 productors berguedans servits a través de 6 tastos, tot plegat acompanyat de vídeos per donar a conèixer els productors i la seva feina.

A diferència del que s'havia fet en les altres edicions, els plats no seran exclusivament elaborats a base de blat de moro escairat sinó que s'acompanyaran de diferents productes del Berguedà. A més, enguany a banda del sopar hi haurà música en directe.

I és que la gastronomia agafa enguany més pes a la Fira de la Puríssima de Gironella, segons va detallar la regidora de Promoció Econòmica, Maria Àngels Sallés. Així, del 6 al 10 de desembre, 17 establiments del poble, entre bars i restaurants, participaran al primer «De Puríssima Tapa» i oferiran tapes a 2 euros. L'objectiu és que hi hagi activitats relacionades amb la fira com a reclam i atractiu «per als visitants que facin estada a Gironella» no només el dia de la mostra sinó tots els dies del pont.

Per la seva banda, l'alcalde, David Font, va explicar que «hem detectat que la gastronomia vinculada a un esdeveniment comercial com la Fira de la Puríssima té atractiu per a la gent que ens visita, i volem que continuiï sent així». Enguany la mostra ha ampliat els actes en el calendari per oferir atractius més enllà del dia 8, quan se celebra la fira per tal d'arribar als visitants que passin el pont al Berguedà.

El blat de moro, l'estrella

El repartiment de l'escudella del blat de moro escairat és l'estrella de la Fira de la Puríssima. Enguany , el tast el presidirà el cuiner berguedà Xevi Poll. Al voltant d'aquest producte singular hi haurà els actes habituals del certamen dedicat a la mostra d'oficis artesans al barri vell i parades comercials: l'esmorzar de la fira, la trobada de gegants i grallers -que enguany arriba als seus 30 anys-, el concurs de l'allioli, l'espai cuina a l'església vella, que serà un taller per a la mainada, un espectacle d'animació com el de titelles gegants amb la companyia Xip-Xap i una cantada de nadales. Enguany a més es recupera la quina i s'aposta per la implicació del jovent en el tercer concurs de fotos per Instagram del certamen. També es farà una performance sobre el blat de moro al pont Vell.

La mostra donarà el tret de sortida de la campanya de Nadal del comerç local. La presidenta de l'Associació de Botiguers i Comerciants, Núria Masforrol, va explicar que hi participen 55 establiments i que el lema és «Segueix buscant la teva estrella al comerç de Gironella» i que oferirà regals.