Les rialles i les cares de diversió dels assistents, ahir, a la Fira del Joc i de Nadal de Berga van plantar cara al fred hivernal. Ni les baixes temperatures ni tampoc les expedicions de berguedans per assistir a la manifestació de Brussel·les van impedir que el joc regnés a la ciutat durant tota la jornada. El 6 de desembre s'ha convertit en un dia important al calendari per als amants del joc i també per als que han entrat a formar part d'aquest món en els darrers anys. Si els berguedans juguen més és culpa, en part, d'aquest certamen que va néixer fa cinc anys i que ara està plenament consolidat.

Ahir, el passeig de la Indústria de Berga va convertir-se en l'espai amb més jocs per metre quadrat de la ciutat, i també el que va acollir més persones. Al migdia, el recinte firal estava ple a vessar. «A primera hora ens feia una mica de por, perquè sabíem que molta gent marxava cap a Brussel·les», explicava Òscar Garcia, de la Cia de Jocs l'Anònima, impulsors del certamen juntament amb el consistori. Aquesta por era només una sensació, ja que minuts més tard tots els racons del recinte estaven plens i la cara de Garcia era de satisfacció total. «Nosaltres volem que la gent sigui feliç jugant», recordava mentre passejava d'estand a estand per comprovar que tot funcionava correctament.

Un altre dels objectius dels organitzadors és fomentar el joc entre grans i petits, i així va ser ahir. Al llarg de les parades es podien veure famílies senceres compartint una estona amb la múltiple oferta de jocs de taula que s'hi presentava; un grup d'amics nascuts a la dècada dels 80 que s'espremien el cervell per guanyar els col·legues; o pares donant un cop de mà als seus fills per construir una gran torre amb peces de fusta.

Com en cada edició, més enllà dels jocs tradicionals i d'algunes propostes ja conegudes entre bona part del públic, la mostra presentava també algunes novetats, com la presència de marques que han aterrat fa poc al sector o d'altres que presenten noves maneres de jugar. Enguany, també, al carrer paral·lel al passeig no es permetia el trànsit de vehicles i el joc va envair la via pública.

Espai de vendes

Entre partida i partida, els visitants també van poder passejar entre les parades de productes i articles nadalencs que oferien establiments de la ciutat, així com també entitats i centres educatius per recaptar beneficis per a les seves activitats. Un dels espais més concorreguts va ser el que ocupaven les botigues de jocs. Com cada any, la mostra es va complementar amb un espai de vendes. Ahir semblava que els jocs cooperatius per a tota la família i també les propostes que combinen estratègia i lògica seran l'estrella de les cartes als Reis de l'Orient.