El berguedà Carles Cortina, conegut per la seva faceta com a gran expert en protocol, ha presentat un extens treball (Miscel·lania de balls de gegants d'evocació patumaire) sobre el ball de gegants de la Patum de Berga, una festa que és la inspiració de tota la seva obra.

Cortina ha creat més de 400 balls de gegants ens els darrers anys i ara n'ha presentat una extensa selecció recollida en un llibre. 247 partitures de balls de gegants d'inspiració patumaire dedicats a persones properes i llunyanes sense distinció: al presidents de Palestina i Israel (Mahmud Abbas i Reuven Rivlin), a Vladimir Putin, president de Rússia, o al de la Xina, Xi Jimping, al futbolista Leo Messi o al príncep Carles d'Anglaterra, a periodistes amics com Helena García Melero i Xavi Coral, de TV3, o al rector de Santa Eulàlia, Marc Maja, i al bisbe de Solsona, Xavier Novell, i a moltes entitats i molts berguedans.

El llibre de partitures es va presentar dillus a la nit al Cercle del Liceu, a Barcelona. El músic de Puig-reig Sergi Cuenca, que ha estat el responsable dels arranjaments de totes les peces, va interpretar algunes d'aquesta músiques, com el Ball del Carrer de Pinsania que es pot escoltar en el vídeo adjunt. Durant la vetllada, es van intercalar els balls amb les explicacions sobre el perquè del treball i les explicacions tècniques sobre com són aquestes composicions.