Poques temàtiques tenen més de 400 composicions musicals, però és un fet pràcticament únic que una festa com la Patum i un ball com el de gegants hagin generat una obra tan prolífica com la que dilluns va presentar el berguedà Carles Cortina al Cercle del Liceu de Barcelona.

Miscel·lània de balls de gegants d'evocació patumaire és un llibre de partitures de diferents balls de gegants de nova creació, compostos per Cortina. És un recull de 247 peces de les més de 400 que ha signat des del 2005 fins al 2017 i, alhora, és un estudi sobre l'estructura del ball de gegants. En la presentació, Cortina va oferir el llibre en format digital, el que també permet tenir totes les composicions interpretades, i en breu es podrà trobar l'edició en paper, amb totes les partitures, que es troba a impremta.

Cortina, conegut per la seva expertesa en temes de protocol, ha posat el rigor i la pulcritud al servei de la música dels balls de gegants, unes composicions que s'expliquen a partir d'una passió, la festa. Cortina es va reiniciar en la música i el piano ja de gran, a partir dels primers anys del segle XXI. La seva professora de piano a Berga, Montserrat Gabarrós, i el seu professor d'harmonia, el puig-reigenc Sergi Cuenca, el van animar a compondre. El 2005, un dia abans de la malaurada mort del jove Josep Maria Isanta, Cortina acabava justament la primera obra Ball de comiat.

A partir d'aquella data, la creació de Cortina ha estat més que prolífica i ha trobat la col·laboració d'un altre patumaire, Sergi Cuenca, que ha fet els arranjaments musicals de totes les peces.

Dilluns, al selecte Cercle del Liceu, amb el modernisme present des de les portes i baranes fins a la pintura (quina sala de Ramon Casas!), Cortina va presentar a una trentena d'amics, la majoria berguedans, la seva producció, que diu que ha fet, en primer lloc, «per passar-m'ho bé», però també com a homenatge a la festa de la Patum i a la ciutat, i com a reconeixement a molts amics als quals dedica bona part dels balls.

Aquestes dedicatòries, però, són una altra de les singularitats que es descobreixen en el llibre. Perquè cada obra té algun destinatari. N'hi ha per a bona part de la reialesa europea, entre d'altres, per exemple, el príncep Carles d'Anglaterra, però també per a presidents de diferents països, com el rus Vladímir Putin o el xinès Xi Jimping, o ídols dels camps de gespa, com Leo Messi, o polítics enfrontats com el president d'Israel Reuven Rivlin i el de Palestina, Mahmud Abbas. També per a aquest diari i per a alguns dels seus periodistes.