Hi va haver un temps que el que avui és un dels espais centrals de la ciutat, el passeig de la Indústria, el Vall, no existia, encara que ara costi d'imaginar-s'ho. Berga era un poble que vivia dins de les seves muralles. El trànsit de persones i carros es feia a través de la porta de Sallagosa i el portal de Santa Magdalena, a l'oest i l'est, respectivament. L'obertura de la ciutat fora de les muralles va començar el segle XVIII a través de la plaça de la Creu i el carrer del Roser. A principi del segle XX, es començava a dibuixar el Vall, un gran espai que va convertir-se en l'epicentre de fires i activitats esportives i lúdiques, com explica la historiadora Dolors Santandreu.

Ella és l'autora dels textos d'un àlbum de cromos que han editat els botiguers del Vall adherits a Berga Comercial que recull la història del primert quart del segle XX i que es va presentar ahir. Es tracta d'una iniciativa que té un doble objectiu. D'una banda, recuperar la memòria històrica i divulgar el passat d'un espai central de la ciutat, i alhora potenciar els establiments d'una zona de la ciutat que en els darrers anys viu una puixança que l'ha convertit en un dels motors comercials locals.

L'àlbum ja es pot recollir a qualsevol dels establiments adherits a Berga Comercial-el Vall. Se n'han editat 1.600. I cada comerç donarà un sol cromo. En total, l'àlbum consta de 48 cromos. Per obtenir-los no és necessari comprar. Simplement anant a l'establiment i demanat-lo és suficient. L'espai reservat a cada cromo té el nom de la botiga on cal anar-lo a cercar. Dolors Fígols va assegurar que «estem contents que ens vinguin a veure i ens coneguin». Per la seva banda, la dissenyadora Ermínia Altarriba va exposar que l'àlbum «és un petit recull de fotos del primer quart del segle XX». L'àlbum té 48 fotos dels fons de l'Àmbit de Recerques del Berguedà i Foto Luigi.