La presència de la vespa velutina al Berguedà i a comarques veïnes de la Catalunya central ha encès tot el llums d'alarma dels apicultors d'aquestes contrades. Aquesta espècie invasora que l'any 2012 es va detectar a l'Alt Empordà, entre d'altres insectes, depreda abelles de les que extreu la proteïna que necessiten les seves larves per crèixer. Davant l'increment de la presència d'aquesta espècie invasora, els apicultors s'han coordinat per tal de tenir tota la informació sobre aquest insecte i també les maneres més eficaces de frenar-ne l'avanç fins ara imparable al continent europeu on es va detectar la seva presència a França l'any 2004.

La preocupació pels efectes que tindrà a casa nostra la vespa velutina sobre la població d'abelles, productores de la mel però també responsables de la pol·linització, ha estat el detonant del front comú dels apicultors. Una trentena de professionals del sector majoritàriament del Berguedà però també del Solsonès, Bages i Osona s'han reunit a Casserres per conèixer l'experiència d'apicultors de les comarques gironines on fa més anys que lluiten contra la vespa velutina.

La promotora de la coordinació dels apicultors davant la presència de les vespes velutines és l'apicultora de Casserres Maria Àngels Boixadera . A més de la xerrada, han creat un grup de whatsapp per intercanviar informació i o fer-se consultes entre ells i «aprendre a l'hora». Saben que «la vespa velutina ha arribat per quedar-se» ja que té pocs depredadors com la vespa autòctona , la vespa crabro o xana, que té una població molt inferior a la de la velutina.

Una de les claus serà detectar els nius que la reina vespa comencarà a fer de cara a la primavera. Les reines -prèviament fecundades la tardor anterior-, ara estan hivernant. Quan es despertin pariran i criaran larves (per fases) i faran nius que primer seran petits però que progressivament van ampliant quan les obreres fan el rusc més gran , una casa que pot acollir milers d'exemplars Boixadera ha explicat que és en aquests primers estadis que s'ha de liquidar les vespes velutines ja que tenen una gran capacitat de reproduïr-se. Els apicultors faran altres accions com formació pràctica per combatre les vespres.

Set niu al Berguedà el 2017

L'any 2017, al Berguedà s'han detecta set nius de vespes velutines. Només un estava a prop del nulic urbà, en concret en una zona d'horts del barri vell de Berga. Per això i tal i com ja va informar aquest diari al seu dia, professionals del cos d'agents rurals de la Generalitat van actuar per liquidar aquest niu introduir-hi verí al seu interior. En els casos que no són a tocar de nuclis o urbans o zones poblades no s'actua.

Davant la certesa que aquest insecte invasor d'origen asiàtic tingui una presència permanent a casa nostra, el Consell Comarcal del Berguedà ha atès la petició que li va fer el cos d'agenst rurals. L'ens comarcal ha pagat un equip per actuar per liquidar nius de vespes velutines. Consisteix en uns tubs metal.lics buits que connectats els uns amb els altres permeten introduir el verí líquid a través d'un tubet de plàstic fins a l'interior dels nius que solen estar en branques d'arbres a grans alçades. I que són visibles quan els arbres perden les fulles. Poden ser de grans dimensions.

Tanmateix la mesura més efectiva és intentar liquidar els nous a la primavera quan encara són petits ha recordat l'apicultora casserenca Maria Àngels Boixadera. Una altra manera de lluitar-hi és «amb paranys amb substàncies atraients que s'instal·len, a partir de juliol i fins a final de temporada, a prop de les arnes» segons els tècnics de la Generalitat. També s'aconsella als apicultors transhumants (que traslladen les arnes) que s'assegurin que a les seves arnes no hi hagin fet el niu les vespes velutines i si és així liquidar-lo a trenc d'alba que és quan els insectes estan més inactius.