Set anys després que uns desconeguts serressin la creu de ferro del cim d'Estela, enguany els vàndals han tornat a fer malbé aquest símbol de l'excursionisme berguedà. Uns brètols han doblegat la creu, que ha quedat tal com es pot veure a la fotografia cedida pel Club Esquí Berguedà (CEB). L'entitat, que és qui la va col·locar al seu dia, ha presentat una denuncia davant dels Mossos d'Esquadra.

Miquel Batriu, president del CEB, ha explicat a Regió7 que els fets van tenir lloc «entre els dies 4 i 5 de gener», ja que el dia 3 uns excursionistes hi havien pujat i la creu estava intacta. Doblegar un element com aquesta creu no és una tasca senzilla. Mesura uns 3 metres d'alçada i és de ferro. «És una malifeta que està pensada», ha dit Batriu. «No és donar un cop de peu a una porta», això sense tenir en compte que per pujar al cim d'Estela, situat a 1.869 metres, cal caminar unes dues hores tant si s'hi puja pels Rasos com per Puigventós o per Espinalbet.

Batriu ha indicat que «estudiarem com es pot reparar» la creu i veure si es pot desblegar». Batriu ha lamentat aquesta actuació vandàlica. «És una llàstima que estiguin passant coses com aquestes», en referència als atacs que al llarg de la seva existència ha experimentat la creu.

La història de la creu

El 8 de desembre del 1961 el club va coronar amb una creu un dels cims més representatius del muntanyisme local. Segons va explicar a aquest diari el desembre del 2011 Josep Maria Pujol, un dels membres més antics de l'entitat, «la idea original de la iniciativa va ser de Jordi Torrentaller, que ho va proposar a altres socis». Segons Pujol, es volia aconseguir una creu «original però senzilla; rústica i actual i de materials vulgars, forts i barats però adequada a l'espai». La creu la van pagar membres de l'entitat. Es podia col·locar al cim d'Estela o a la Figuerassa. Finalment, per la «dificultat que representava la seva ascensió, la personalitat i per ser més representativa, es va col·locar a Estela». Després de ser transportada amb un jeep de l'exèrcit i instal·lada, el dia 17 va ser beneïda. La creu va ser dissenyada per Jordi Viola i Josep Lluís Dorna. Va ser pintada pel mateix Josep Maria Pujol i hi van col·laborar una vintena de persones en la seva instal·lació.