L’Ajuntament de Saldes ha reduït la font de contaminació lumínica un any després que la Generalitat declarés el poble de l'alt Berguedà primer municipi com a Espai amb un cel nocturn de qualitat de Catalunya, el 20 de gener de 2017.

Segons expliquen fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat, dins d’aquesta política de sostenibilitat, el consistori ha sol·licitat que tot el terme municipal esdevingui zona de protecció màxima envers la contaminació lumínica. Aquesta sol·licitud compta amb l’informe favorable de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic i es materialitzarà quan el departament aprovi el nou Mapa de protecció envers la contaminació lumínica, actualment en tramitació.

Amb la certificació de qualitat ambiental, el municipi va aprovar un pla d’actuacions de quatre anys de durada per preservar i millorar les condicions de foscor natural de la zona i reduir el consum energètic, incrementant al mateix temps el servei d’il·luminació a la població.

Fins ara s’han ordenat ambientalment les instal·lacions d’il·luminació i s’han canviat pràcticament la meitat dels fanals municipals, gràcies a l’ajut econòmic de la Diputació de Barcelona.

S’han instal·lat llums de color ambre, amb tecnologia led d’alta eficiència, que són els adients per a zones de màxima protecció. Aquestes mesures afavoreixen l’eliminació de la llum sobrant contaminant, l’homogeneïtzació dels nivells d’il·luminació a tot el municipi, triplicar la llum útil, i reduir en més d’un 70% la despesa energètica.

Per altra banda, segons les mateixes fonts, es preveu canviar la resta d’instal·lacions entre aquest any i el vinent. D’aquesta manera, el municipi modernitza les instal·lacions, aconsegueix fer un desenvolupament equilibrat amb l’entorn natural i redueix la despesa energètica. Paral·lelament, ha instaurat el Cicle de conferències per entendre la nit, amb xerrades i activitats per part d’experts, per exemple, en la visió de cel estrellat, o en el coneixement de la fauna nocturna.