La vespa asiàtica, o Vespa velutina, s'ha estès durant l'últim any per diverses àrees de Catalunya, segons les últimes dades recollides pel Servei de Fauna i Flora de la Generalitat. Tal com ja havia explicat aquest diari, la Generalitat ha confirmat que l'insecte s'ha establert al Berguedà però també al Bages i a la Cerdanya, pel que fa a les comarques d'influència de Regió7, així com també al Vallès Oriental i el Maresme.

En aquest sentit, durant el 2017 s'ha registrat un creixement exponencial del nombre de nius, se n'han detectat 370, pels 116 de localitzats el 2016, la qual cosa suposa un creixement de més del 68%. Tanmateix, s'estima que només es detecten un 10 % dels nius existents, segons fonts del servei de la Generalitat.

D'aquesta manera, els tècnics confirmen que aquesta espècie invasora ja està plenament instal·lada a Catalunya. Les comarques que tenen més afectacions en el sector de l'apicultura són l'Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l'Estany i el Gironès, mentre que al Ripollès i el Baix Empordà, l'espècie genera més molèsties en construccions i habitatges. L'expansió de la vespa s'ha frenat a les comarques meridionals de Catalunya i és inexistent la seva presència a Tarragona, per les condicions més càlides.

Encara que la seva presència no es pot eliminar, la Generalitat ha elaborat un protocol d'actuació per a la vigilància i el control de les seves poblacions, en col·laboració amb els apicultors. Consisteix principalment en l'eliminació de nius i en la captura d'abelles reines quan surten de la hibernació, generalment a partir de final de febrer, amb l'augment de temperatures, i mitjançant paranys. En cas de perill per a les persones, els Agents Rurals són els encarregats de la destrucció dels nius.

La vespa asiàtica és una espècie invasora originària de la Xina, el nord de l'Índia i Indonèsia. Va introduir-se a final del 2004 a França, i posteriorment s'ha anat estenent a una velocitat estimada de de 100 km/any.