El Berguedà i Berga estan orgullosos d'haver esdevingut un espai d'acollida de persones refugiades. Fins ara, la capital comarcal ja ha acollit més de 150 refugiats, 143 fins al 31 de desembre del 2017, quan va fer el primer aniversari de l'estrena de la ciutat com a punt d'acollida de refugiats a través d'un programa gestionat per la Creu Roja. Ahir, Montse Pont, presidenta de la Creu Roja del Berguedà, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, el president del Consell del Berguedà, David Font, el regidor de l'àrea Social de Berga, Iván Sánchez, i el conseller comarcal de l'àrea Josep Lara van fer un balanç positiu del primer any d'aquest programa, van oferir les xifres i van enumerar els reptes que s'han fixat de cara al 2018, com aconseguir que més d'ells es quedin al Berguedà.

Dels 143 refugiats atesos fins al 31 de desembre passat, 56 han estat en la primera fase i 43 en una segona fase d'acollida. Hi ha hagut 91 homes i 52 dones. La majoria de les persones, el 40%, procedien de Síria, mentre que el 26%, de Veneçuela, i el 23%, d'Ucraïna. També s'han atès persones de l'Iraq, Geòrgia i el Marroc. La majoria de les persones ateses són joves d'entre 18 i 30 anys i la majoria, homes sols (38 individus), més 28 famílies i 7 dones soles. Del total de persones ateses, una desena han optat per quedar-se a viure a Berga, mentre que la resta han marxat a poblacions com Manresa, Barcelona o Mataró.

Les persones refugiades han tingut el suport de 66 voluntaris -44 dones i 22 homes-, que han dedicat un total de 3.107 hores a fer tasques diverses, com per exemple classes d'idiomes. A més de les persones a títol individual també han col·laborat en la integració i acollida de les persones refugiades 33 entitats socials, esportives, culturals i de lleure de Berga. També s'ha fet divulgació del programa.

Entre els reptes més immediats hi ha «aconseguir una millor formació i posterior inserció laboral, així com també proporcionar-los o facilitar-los habitatges.