El Consell Comarcal amplia la llista d'atractius patrimonials que ofereix a través de les visites amb guiatges a cinc esglésies romàniques i a la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou (Gironella). A partir d'enguany hi inclou també la singular mina de petroli de Riutort de Guardiola. Aquesta és una de les novetats del servei que gestiona el Consell des del 2016 amb finançament de la Diputació, que és qui va iniciar aquesta tasca de divulgació patrimonial l'any 1999.

Ara, l'Agència de Desenvolupament del Berguedà ha posat a concurs el servei de les visites guiades per renovar la concessió que fins ara ha prestat la firma berguedana Dinamització del Patrimoni. El termini de presentació d'ofertes s'acaba el 19 de març. I el període de la nova concessió va de l'1 d'abril d'enguany fins al 31 de desembre del 2019. El servei consisteix a fer les visites guiades els caps de setmana i festius en aquests recursos, que fins al 2016 visitaven 6.000 persones.

El 28 de gener del 2016, el monestir de Sant Llorenç de Guardiola va acollir la signatura del conveni entre el Consell i la Diputació per tal que fos l'ens comarcal qui assumís la gestió de diferents recursos que fins llavors feia l'ens provincial. Són les esglésies de Sant Quirze de Pedret (Cercs), Sant Vicenç de Rus (Castellar de n'Hug), Sant Vicenç d'Obiols (Avià), Sant Sadurní de Rotger (Borredà), el monestir de Sant Llorenç, a Guardiola de Berguedà, i la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou (Gironella). I a partir del nou concurs, també la mina de petroli de Riutort.

Si el gener del 2016 la Diputació es va comprometre a pagar 79.000 euros anuals per la prestació del servei fins a final del 2017, el nou conveni rebaixa aquesta quantitat fins als 65.000 euros anuals, segons ha explicat a Regió7 David Font. Una altra de les novetats és que s'estableixen uns incentius perquè la concessionària promogui els recursos i busqui nous visitants. Així, fins a les 5.000 entrades venudes, el concessionari rebrà el 80% dels ingressos de les entrades i el Consell, el 20%. Fins a les 7.500 entrades venudes l'adjudicatari rebrà el 90% dels ingressos de les entrades (i el 10% el Consell), que serà el 100% a partir de les 7.501 entrades. El concurs també regula que els ajuntaments puguin programar activitats als recursos esmentats sense coincidir amb les visites guiades, avisant amb antelació.

La Diputació havia prestat aquest servei des de l'any 1999 a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL). Es tracta de visites guiades a diferents monuments restaurats a la comarca del Berguedà, després de signar convenis amb els corresponents propietaris dels monuments. Fins al 2016 aquest servei era l'únic que la Diputació oferia a tota la província. L'origen d'aquesta oferta de visites guiades a les esglésies del Berguedà és la tasca de l'SPAL, que va restaurar una quinzena de monuments a la comarca al seu dia, entre els quals hi ha les esglésies esmentades.