Com es pot prevenir el càncer colorrectal? Què ha de tenir en compte una persona ostomitzada? Per a què serveix el programa de cribratge d´aquest tipus de càncer? Aquestes són algunes de les preguntes que s´intentarà respondre a la xerrada que el servei d´Oncologia de l´Hospital Sant Bernabé ha organitzat per al proper dimecres 4 d´abril. La cita és a les cinc de la tarda a la sala d´actes del centre amb l´objectiu de posar sobre la taula i resoldre tots els dubtes al voltant d´aquesta malaltia.

La xerrada anirà a càrrec de professionals de l´Hospital com Pasquale Mazzeo, cirurgià; Carme Grau, infermera responsable del Programa de Cribratge de Càncer Colorrectal del Berguedà; Cristina Vidal, infermera estomaterapeuta d´Althaia; i Neus Cols, presidenta de l´Associació Catalana d´Ostomitzats.

El juny del 2016 es va començar a desplegar al Berguedà el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte, adreçat a tota la població d´entre 50 i 69 anys de la comarca, aproximadament unes 10.000 persones. Aquest col·lectiu rep una carta on se´ls explica el funcionament del programa i se´ls explica com participar-hi.

A Catalunya cada any es diagnostiquen 5.000 casos nous de càncer de còlon i recte. L´objectiu principal del Programa de detecció és reduir la incidència i la mortalitat del càncer de còlon i recte a través de la detecció i el tractament dels pòlips colorectals i del càncer de còlon i recte en fases inicials.