L'estelada, els llaços grocs i la pancarta per reclamar la llibertat dels presos polítics ja tornen a presidir el balcó de l'ajuntament de Berga. Durant ahir, dimarts, la façana de l'edifici consistorial de la capital berguedana va presentar una imatge diferent a la de les darreres setmanes després que, de matinada, arrenquessin els símbols a favor de la independència. Va ser la mateixa alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, que a través de les xarxes va denunciar els fets de bon matí. Hores més tard, anunciava que l'estelada, els llaços i la resta d'elements es recol·locarien, i així va ser.

A les 7 de la tarda, durant l'acte per reclamar la llibertat dels presos polítics que des de fa setmanes convoquen, dia rere dia, l'ANC i Òmnium i que ahir va coincidir amb l'acte en solidaritat amb els membres dels CDR detinguts ahir, va ser el moment per tornar a penjar els símbols que havien estat arrencats de matinada. Venturós va qualificar els fets com un «atac a la llibertat d'expressió» i tot i que se'n desconeixen els responsables de l'autoria, els va atribuir a «l'espanyolisme». L'alcaldessa de Berga va assegurar a aquest diari que setze dels disset regidors del consistori estaven disposats a tornar a penjar l'estelada i la resta d'elements. És a dir, tots els grups municipals a excepció del PSC.

Regidors dels grups de la CUP, el PDeCAT i ERC al consistori berguedà (no hi va ser el regidor d'ICV tot i estar-hi a favor) així com els responsables de l'ANC i Òmnium, van respondre a l'atac recol·locant els símbols independentistes ahir a la tarda, refermant l'acord polític pres el 2012 amb l'aprovació de la moció que preveu mantenir l'estelada al balcó consistorial fins a assolir la independència. Cal recordar que Venturós té una causa oberta amb la justícia per no haver retirat l'estelada abans de les eleccions del 27 de setembre i del 20 de desembre del 2015, tal com li ordenava la Junta Electoral Central.

Venturós va avançar ahir que properament és previst estudiar, conjuntament amb la resta de regidors de govern i dels grups a l'oposició a favor de la causa, la possibilitat de prendre mesures legals, així com també de parlar d'accions per evitar que es repeteixin aquests actes vandàlics.

El balcó de l'ajuntament de Berga no va ser l'únic que ahir va llevar-se sense estelada. La plaça dels Països Catalans també va aparèixer sense la bandera que hi onejava, una acció que s'atribueix als mateixos autors d'haver arrencat els símbols del consistori i els llaços grocs d'una barana de formigó de la Ronda Moreta, a tocar d'un mural que també ha patit un intent de ser malmès. Els darrers dies també han aparegut pintades en alguns espais públics.

Segons ha pogut saber aquest diari, aquestes no van ser les úniques accions vandàliques en contra de símbols independentistes que van tenir lloc a la comarca. A Gironella també van detectar-se pintades en alguns cartells i l'arrencada de llaços grocs.