La lletrada que defensa el cas de la berguedana independentista acusada d'increpar dues noies denuncia que el fiscal en cap de delictes d'odi de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, persegueix «la llibertat ideològica i d'expressió». L'advocada, Eva Pous, que també és membre de l'organització Alerta Solidària, emmarca les acusacions a la seva clienta en un context en què Aguilar està utilitzant l'aparell judicial per perseguir persones que protesten i fer planar «una amenaça constant d'estar incorrent en delictes d'odi o de discriminació per motius ideològics».

Pous considera «sorprenent» que el cas de Berga hagi tingut aquest recorregut judicial. Ahir, la berguedana Marta Armengou va declarar davant la magistrada del Jutjat 2 de la capital comarcal per haver insultat suposadament dues noies -que feien el cafè a la terrassa del bar Rincón Gallego de Berga- el 3 d'octubre, dia de la vaga contra la violència policial de l'1-O. Una de les noies va denunciar els fets. Segons el fiscal, l'acusada formava part d'un grup que, a més, també va increpar la propietària del bar per tenir-lo obert.

La lletrada, després que Armengou declarés davant la jutgessa, deia estar confiada que finalment no se li acabi imputant un delicte d'odi i que el procés legal s'acabi arxivant, tot i que tampoc veuria sorprenent que continuï el procediment tenint en compte el context polític. Pous recordava que hi ha altres processos judicials, com els vuit professors de la Seu d'Urgell acusats d'adoctrinament i dels quals, finalment, s'ha mantingut l'acusació a dos dels docents; o el cas dels 51 imputats a Igualada pel tall a l'A-2 del 8 de novembre, que es va acabar arxivant. «En l'escrit es deixava clar que manifestar-se no és constitutiu de cap infracció», deia, i afegia que, en el cas específic de Berga, «el fiscal diu haver rebut una denúncia perquè unes persones van dir feixistes i nazis a unes altres, que ni tan sols van haver de marxar del lloc».

La berguedana acusada del delicte d'odi pel fiscal es mostrava tranquil·la després de la seva compareixença i reiterava que no va insultar ni coaccionar ningú el 3-O. Abans va declarar la jove que la va denunciar, amb la qual aquest diari no va poder parlar perquè va eludir l'accés principal dels jutjats de Berga. La noia havia estat alumna d'Armengou quan era professora de l'institut Guillem de Berguedà, però la denunciada assegura que aquell dia ni tan sols la va reconèixer. A més, van declarar davant la jutgessa l'amiga de la denunciant amb la qual estava prenent el cafè i la propietària del bar.

Totes dues van dir que no saben si Marta Armengou era entre el grup que es va aturar davant del bar. Segons va declarar anteriorment Armengou a Regió7, «algú, des de la terrassa, va comentar que aquella vaga era per la independència» i els membres del grup, que venien de tallar la C-16, van voler aclarir que «aquella vaga era per criticar l'actuació de la policia del dia 1», llavors hi va haver un intercanvi de paraules que va durar mig minut.

Més de 60 persones es van concentrar davant les dependències judicials, convocades per l'ANC i Òmnium, en mostra de suport a Armengou. Entre la gent que la va anar fer suport hi havia l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós.