La Patum no participarà al festival de cultura Smithsonian Folklife Festival de Washington el proper juny. Tot i que el Patronat de la Patum havia aprovat l'estiu del 2016 una proposta per impulsar la participació de la festa berguedana com a expressió cultural popular al certamen dels Estats Units, finalment no hi serà present.

Aquesta mostra dura deu dies i aplega un milió de visitants d'arreu. Catalunya és el país convidat en aquest certamen aquest 2018 i el programa té per objectiu donar a conèixer les tradicions populars i i el patrimoni immaterial de Catalunya. Tal i com havia explicat aquest diari, a petició del grup municipal d'ERC el Patronat de la Patum va aprovar, el juliol del 2016 que la Patum es postulés com a candidata a participar al festival. Finalment, la Patum no consta a la llista de les manifestacions culturals catalanes que hi participaran, tal i com ha anunciat NacióBerguedà.

Tot i que la decisió de que la Patum participés o no al certamen requeia directament a la Generalitat, encarregada de seleccionar els elements culturals que seran presents al festival, en el seu moment ja es va posar al damunt de la taula les dificultats de traslladar la Patum als Estats Units, tenint en compte la complexitat que suposaria portar-hi alguna de les comparseries.