El Sant Jordi d´ahir va tornar a mostrar la seva cara habitual a Berga. Després de dues edicions de la diada del llibre i la rosa, les darreres, en cap de setmana, la festa tornava enguany a un dia laborable, i a les llargues cues i riuades de gent que es registren cada any al centre de la ciutat, ahir s´hi va recuperar la imatge dels escolars, que van ser els absoluts protagonistes durant les primeres hores del dia.

Escoles i instituts de Berga aprofiten el dia de Sant Jordi per sortir al carrer, i concretament al Major. No només per comprar llibres i roses sinó també, molts d´ells, per participar a la Marató de Lectura per la Llengua d´Òmnium Cultural del Berguedà, que ja va començar diumenge amb la participació de membres d´entitats i col·lectius diversos de la ciutat que van implicar-s´hi llegint fragments de llibres i poemes. El moment de màxima afluència va ser, però a la tarda. En alguns trams del carrer major, no hi cabia ni una agulla.

Ester Huch, de la llibreria Huch, valorava, a mitja tarda, que la jornada havia anat bé. També Nèlida Fornell, de la llibreria Quatre Cantons, que tot i trobar-se lluny del carrer Major, on es concentra sempre bona part de l´activitat, també va estar transitada durant tot el dia. Des de fa uns anys, tampoc és Sant Jordi a Berga sense els autors locals signant llibres. A la plaça de Sant Joan, el filòsof Quim Sala, amb Els mil colors de la vida; Jordi Cussà, amb el seu darrer treball, El cíclop; i l´editor i escriptor, Jaume Huch, de l´Albí, van compartir jornada amb els lectors.

El Sant Jordi Berguedà d´enguany, però, té un nom clar: Josep Deseuras. L´antologia que recull una part de l´obra del fotògraf berguedà del segle passat ha estat, en clau local, el llibre més venut de la diada, juntament amb altres títols relacionats amb el procés, que també va ser el protagonista de la jornada d´ahir a la parada de l´ANC.

Les roses grogues van tenir sortida entre els berguedans. No només les naturals, sinó també les fetes de ganxet en format pin. Els més tradicionals, també van tenir la seva rosa, la vermella. De fet, la tria era àmplia gràcies a les nombroses parades d´entitats socials, centres escolars i particulars que oferien la flor més regalada durant la jornada d´ahir.