Ja fa més d'un any, el 13 d'abril del 2017, que algunes de les fustes de la plataforma superior de la torre del Pavelló de Suècia de Berga van desprendre's de la seva estructura. El govern de la CUP ja va anunciar llavors que estudiaria diverses opcions per fer-ne la reparació, tot i que finalment no s'hi va poder destinar cap partida del pressupost. L'executiu ha confirmat a Regió7 que l'actuació és prevista per a aquest 2018.

Tal com ha explicat el regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, s'ha sol·licitat un pressupost a dues empreses diferents, especialitzades en fusta laminada, per poder-ne fer la contractació dels treballs al llarg d'aquest any. «Estem esperant a tenir les dues opcions per poder escollir la millor», ha explicat Camps, que ha recordat que l'any passat era previst fer-hi una primera actuació «de consolidació de la plataforma» que finalment no va poder-se tirar endavant «perquè no teníem cap partida pressupostària per fer-ho», ha concretat. «Una vegada vam comprovar quin era l'estat de la fusta i de la plataforma d'on s'havien desprès les anelles, hem decidit que el millor és substituir els elements completament», ha detallat Camps, a part de fer una mínima actuació en una de les parets de l'estructura.

L'actuació està valorada en 16.214 euros i la contractació es farà un cop s'hagin valorat les propostes de les empreses especialitzades. «Es tracta d'uns treballs molt concrets amb un material molt específic», ha recordat.

La torre es va construir amb fustes de Noruega i Suècia i té una base triangular i tres cares piramidals que conflueixen en un vèrtex a la part superior que no s'acaba de tancar. L'estructura té una escala interior de cargol i una d'exterior que permet accedir a la plataforma superior amb tres anelles. Són una part d'aquestes les que es van desprendre de l'estructura pel mal estat de la fusta. De fet, Camps ha admès que el material «s'ha anat deteriorant des de la seva instal·lació» per la pluja i les adversitats meteorològiques. De totes maneres, ha assegurat que l'estructura de la torre no corre perill. «No tenim constància que hagi de caure», segons Camps, tot i que la torre continua envoltada de tanques de seguretat.

La torre va inaugurar-se el setembre del 2008 i va ser la darrera actuació que va servir per completar la recuperació de l'equipament, iniciada el 2001. L'edifici va ser construït a Suècia i va ser l'estand amb què aquest país va participar a l'Exposició Universal del 1929 a Barcelona. Un cop acabat l'esdeveniment, el país escandinau el va cedir a l'Ajuntament de Barcelona perquè acollís les colònies escolar permanents adreçat a famílies amb pocs recursos. El consistori va organitzar un concurs al qual es van presentar 17 municipis catalans, entre aquests Berga, a qui es va lliurar. Va instal·lar-se al pla de l'Alemany i va funcionar fins després de la guerra civil, quan van desmantellar-lo. El 2001 es va obrir la reconstrucció de l'original actual.