El dia s'ha llevat radiant a Berga i una calor intensa ha acompanyat als berguedans durant el vot de poble que cada 25 d'abril, dia de Sant Marc, els veïns renoven per recordar i agrair que la Mare de Déu de Queralt va salvar la ciutat d'una plaga de llagostes l'any 1687. Des de primera hora, el degoteig de persones que arribaven a la zona del santuari ha estat constant.

Els més matiners han assistit a la missa que ha començat als volts de les 9 presidida pels mossèns Pep Vila, Ramon Barniol i Francesc Castelló. La gran majoria ha arribat al santuari cap a les 10 del matí, quan s'ha iniciat el repartiment de la coca i la xocolata. El capellà custodi de Queralt, Ramon Barniol, acompanyat de l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós i el regidor Ivan Sánchez, han lliurat els davantals als xocolaters d'honor de la festa d'enguany, que han estat Quim Mas i Francesc Martínez Soria, els dos ex-caps de la brigada municipal de l'Ajuntament de Berga; i Marc Artigas i Judit Vilaseca, col·laboradors habituals en les tasques de manteniment, promoció i difusió del santuari de Queralt.

Després d'una llarga cua, els xocolaters, acompanyats de membres de la brigada que han estat els encarregats d'elaborar la xocolata a primera hora del matí, han repartit les 450 coques i els 280 litres de xocolata entre les desenes de persones que no s'han volgut perdre la tradició. Tot i que és un dia lectiu a la ciutat, i no és festa, han estat molts els escolars que han pujat a Queralt a peu.