Civitas Cultura, la nova concessionària del servei de visites guiades als espais patrimonials del Berguedà, ha donat el tret de sortida a la seva proposta de gestió de les esglésies romàniques de Sant Quirze de Pedret, Sant Vicenç d'Obiols, Sant Vicenç de Rus i Sant Sadurní de Rotgers, del monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà, i la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou i la mina de petroli de Riutort.

L'objectiu de l'entitat és difondre el conjunt del patrimoni romànic i industrial de la comarca a través de l'activitat cultural. Així ho va explicar el president de Civitas Cultura, Toni Puig, en la presentació de la nova etapa de gestió dels set espais patrimonials que el Consell Comarcal del Berguedà ha posat a concurs.

Puig va avançar que la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou, l'església de Sant Quirze de Pedret i el monestir de Sant Llorenç estaran oberts al públic tots els caps de setmana, mentre que les altres tres esglésies ho faran un diumenge al mes, tot i que s'oferiran visites guiades a demanda. Una de les voluntats és donar a conèixer tot aquest patrimoni a través d'una programació cultural «sovintejada» a tots els espais. Les primeres propostes es faran les properes setmanes, amb exposicions de petit format, i a l'estiu, amb un cicle de concerts.

Una altra novetat és el canvi de format de les visites guiades que es fan als espais, «que estem posant al dia amb elements més moderns», va explicar, bé amb canvis en el relat o amb la manera de fer-les, per exemple, amb dispositius mòbils. Un capítol a part serà la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou, que Puig vol «sacsejar» per convertir en un centre artístic i cultural amb una programació d'activitats i, el 2019, de la Biennal del Romànic Contemporani al Berguedà.