El grup del PDeCAT-Convergència de Berga demanarà la reprovació del regidor de Governació, Francesc Ribera, per la seva «deficient» gestió i coordinació de la Policia Local. El principal grup a l'oposició presentarà una moció al ple municipal del proper 3 de maig per donar un toc d'atenció al responsable de seguretat de la ciutat. Així ho va explicar, ahir, davant dels mitjans Ramon Minoves, portaveu del partit, després de relatar els fets que han portat el grup a plantar-se i a demanar que «el govern de la CUP actuï per garantir la màxima seguretat dels ciutadans».

La queixa del PDeCAT deriva dels actes incívics que van tenir lloc la nit del diumenge 8 al dilluns 9 d'abril, quan un grup d'espa-nyolistes va arrencar símbols independentistes d'espais públics i privats, acompanyats d'un equip de televisió. El partit va demanar informació sobre els fets a l'equip de govern de la CUP i, després de les respostes rebudes en dues reunions, han arribat a la conclusió que «el sistema de seguretat municipal no funciona» i han denunciat «el desconeixement i el descontrol que el regidor de Governació té sobre el cos de la policia local».

El regidor, van afegir, «ha perdut tota autoritat sobre el cos de policia i aquest fet ja ha passat altres vegades al llarg dels darrers mesos. La policia no informa de manera puntual i acreditada el regidor, ni l'equip de govern, ni durant ni després de què s'esdevinguin fets que pertorben la tranquil·litat i la normalitat de la ciutat».

En aquest sentit, el PDeCAT va recordar que a final de l'any 2017, pels volts de Nadal, «es van produir tres onades de robatoris en pocs dies de més de dos-cents gerros d'acer inoxidable del cementiri de Berga». L'Ajuntament, titular de la seguretat d'aquest equipament municipal, «no va detectar els furts mentre tenien lloc ni va ser capaç d'impedir la seva reiteració. Una vegada pot passar, dues pot ser mala sort, però tres és símptoma de mancances profundes del sistema de treball», lamenten.

Un altre cas al qual fan referència va succeir el 2016, quan «el consistori no va assabentar-se d'uns fets ocorreguts a les dependències de la policia fins després d'un mes i mig, quan va sortir als mitjans. El problema torna a ser la descoordinació i manca d'informació de l'equip de govern. Llavors es va anunciar que es revisarien i es millorarien els processos de treball; ara ha queda palès que o no es va fer o no es va encertar en els canvis implementats».

Minoves va explicar que la moció vol «evidenciar» la mala coordinació amb el cos de seguretat, «un tema que ens preocupa». «Els proposem que reflexionin per canviar de model, que ha quedat demostrat que no funciona», va dir. «El PDeCAT estarem al costat de qualsevol proposta que serveixi per millorar la seguretat de la ciutadania», va afegir, però «creiem que es feina del govern, primer, admetre que hi ha un problema d'estructura i coordinació i segon, començar a treballar per un nou model organitzatiu».

Caldrà veure si la resta de grups de l'oposició, ERC, ICV i el PSC, se sumen a la moció de reprovació, que es debatrà i es portarà a votació al proper ple.