Per primera vegada en setze anys, la celebració del Dia d'Europa de Berga no estarà dedicat a difondre la història i geografia d'algun país estranger. Se centrarà en Catalunya davant la constatació dels organitzadors, el Casal d'Europa del Berguedà, que seria molt difícil tenir la presència de cònsols i ambaixadors a Espanya a l'acte per la situació política que viu Catalunya.

En declaracions a Regió7, Jaume Farguell ha evitat parlar de veto. «No hi ha bona predisposició de les ambaixades per portar cònsols per motius que són fàcils de deduir». Farguell ha explicat que van sondejar «determinats cònsols» per si podrien assistir al Dia d'Europa a Berga i «van anar donant excuses, algunes de les quals anaven en aquest sentit» fent referència a l'actual conjuntura política. «Vam veure que ens passaríem un mes insistint i que no en trauríem res perquè no hi havia bona disposició».

Davant d'aquesta circumstància, van decidir rescatar una idea que s'havien plantejat al seu moment: dedicar el Dia d'Europa a Catalunya. Hi participarà Joan Rigol, expresident del Parlament de Catalunya. Com cada any, l'acte començarà a 3/4 de 7 de la tarda amb la hissada de banderes a l'exterior del Pavelló de Suècia, servirà per fer el lliurament del premis escolars Enric Gibert així com també el premi Berguedà Mediambiental, el premi Empresa Berguedana a Europa i el premi Berguedans al Món.

Hi ha prevista l'assistència de l'alcaldessa, Montse Venturós, el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, el president del Casal d'Europa del Berguedà, Jaume Farguell. L'acte es tancarà amb un concert final a càrrec de la Cobla Berga Jove. En acabat s'inagurarà una exposició de l'Agrupació Fotogràfica Tallers ds'Arts i Oficis.