La percussió del tabal va engegar ahir el compte enrere d'una Patum reivindicativa políticament. En el ple de l'Ascensió, on la corporació municipal de Berga aprova la celebració de la festa berguedana, es va anunciar que dissabte de Corpus hi haurà un reconeixement a tots els polítics catalans empresonats i a l'exili. Serà en l'acte de lliurament, en el mateix ajuntament, dels títols de Patumaire i Patumaire d'Honor, un dels més protocol·laris de la festa berguedana.

El ple va començar amb un gest cap als presos polítics i exiliats, quan els regidors van fer un minut de silenci i van exhibir cartells en què es podia llegir «Llibertat presos polítics». La iniciativa de l'Ajuntament se suma a l'anunciada setmanes endarrere, quan els regidors van dir que cedirien places al balcó per a familiars de presos polítics, i al fet que l'àliga ballarà aquest any amb un mocador groc. En l'acte de dissabte de Patum també hi haurà reconeixement a l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, als germans Pons i al Grup Horitzó. En el ple municipal celebrat ahir al migdia es van fer públics els noms que enguany seran reconeguts amb el títol de Patumaire i Patumaire d'Honor.

Com és tradicional, els regidors de la corporació municipal van decidir en el ple l'Ascensió que hi haurà Patum. El tabaler va anunciar a tort i a dret pels carrers de la ciutat que falten menys de tres setmanes perquè arribi la màgia patumaire. La sessió va ser més tranquil·la que la de l'any passat, que va estar marcada per la suspensió temporal de les atribucions del cap de colla dels plens, Isaac Gonfaus. Acompanyat d'una ovació, ahir va signar al llibre de caps de colla i administradors amb la resta de representants, ja que, poc després de Patum, ja va ser ratificat per la colla.

L'Ajuntament aquest any ha hagut de fer mans i mànigues per aconseguir les quatre parelles d'administradors que han signat al llibre, a excepció de Maria Camps i Puga, de Feixines o Capdamunt de la vila (fonolls), que es va absentar, una situació de la qual no es recorda precedent. Sí que el va signar el seu company, Jacint Bernaus i Campabadal, i la resta d'escollits: Meritxell Sala i Trullàs i Miquel Muñoz i Sala, per Sant Pere (esclafidors rebentats); Montse Vega i Bautista i Marc Soler i Escobar, per Centre o carrer Major (esclafidor embotits); i Raquel Torreblanca i Bedman i Iñaki Sánchez i Gómez, per Raval (ravenisses). Al ple celebrat ahir no hi va assistir l'única regidora del PSC a Berga, Rosalia Monroy.

L'alcaldessa de Berga, Montser-rat Venturós, va cloure l'acte amb l'habitual discurs de la celebració. Va destacar que la Patum és una festa que va en coherència al moment que viu la societat, i que és una celebració que es viu des de diversos punts de vista: «Fer Patum ho és tot», va afirmar.

Amb la litúrgia enllestida, després de l'audició del ball de l'àliga, el tabaler Xavi Prat va fer vibrar la pell del tabal pel recorregut habitual. Prat va fer el seu recorregut pels carrers de Berga amb un llaç groc que li va penjar la regidora del PDeCAT Maria Antònia Ortega. Després d'un matí plujós i fred, el sol va respectar la sortida del tabal, per més que no fos tan calorosa com és habitual. A cada aturada, com és tradicional, els nens picaven il·lusionats el tabal.

Títols de Patumaire

Pere Claret Boixader

Rut Conesa Antiñolo

Guillem Vargas Nadal

Xavier Picas Pagerols

Xavier Pascual Vivó

Juan Carlos Cortés Díaz

Ivan Cortizo Pagerols

Joan Subirana Rial

Juan Maria Garcia Barragán

Juan Enrique Esteban Benito

Marta Postils Xandri

Esteve Orriols Bascompte

M. Carmen Cuartielles Arévalo

Rosa Massaguer Robert

Domingo Martínez Bayona

Laura Picas Boixader

Jordi Valencia Garcia

Gerard Garcia Anglerill

Eloi Cortés Escobet

Jordi Serra Alonso

Títols de Patumaire d'Honor

Anna Vanessa Villalba Martínez

Margarida Baraldés Casadevall

Judit Lucas Clotet

Amador Almansa García

Ricard Balaguer Marceló

Joan Lluís Brau Santandreu

Maria Farràs Lizán

Eva Garcia de la Fuente

Emma Isach Montero

Pere Muxí i Camprubí

Xavier Pons Teulats

Josep Pujol Gendrau

Josep Tor Fígols

Antoni Vila Ruiz

Xavier Bergua Vilella

Marc Vilalta Vilagrassa

Gerard Alsina Roca

Jordi Llimós i Vilardell