A moltes llars berguedanes hi ha elements de la imatgeria patumaire, des de les carotes dels dimonis fins a tabals fets a mida passant per guites personalitzades i un llarg etcètera. Serveixen per fer tantes patums com persones en tenen ganes en versions casolanes de la festa fetes a mida de cada consumidor i de consum particular. Coneixedors d'aquesta realitat, els responsables de l'Associació de la Patum infantil i els Castellers de Berga s'han aliat i conviden a tothom aquest divendres, 25 de maig, perquè treguin aquest bestiari al carrer. Aquesta acció l'han batejada com la Patum de les Andròmines. Vol ser «una Patum entranyable i diferent perquè es convida a tots els nens i nenes a portar aquests gegants, nans, guites, cavallets, etc, de casa per fer Patum tots plegats», segons han explicat en un comunicat els promotors d'aquesta singular activitat, fins ara inèdita.

Han explicat que hi haurà activitat divendres a partir de les 7 de la tarda. S'iniciaran amb els assajos de la Patum infantil, que es faran en diferents espais del barri vell per tal de dinamitzar-los: a la plaça de Sant Joan hi haurà la comparsa dels gegants, a la plaça del Forn, les dels turcs i cavallets, i àliga, al carrer del Balç hi haurà els nans nous i nans vells i a la plaça Mossèn Huch (abans de les Cols), darrere el mercat municipal, assajaran el tabal, àngels, maces i guites. En aquesta plaça es posarà punt final als assajos d'aquest any de la Patum infantil amb una tanda de tirabols.

A continuació, hi haurà un sopar popular (els tiquets es podran comprar anticipadament dimecres durant els assajos de la Patum infantil, al bar el Kóm Intramuralla i als assajos dels Castellers de Berga, a un preu de 4 euros i inclouen un entrepà de tastet i refresc). Durant el sopar, els castellers faran un assaig en versió reduïda. I per acabar la jornada, a 2/4 de 10 de la nit, aproximadament, començarà el que s'ha batejat com la Patum de les Andròmines, «una Patum completa d'allò més curiosa i participativa». Consistirà que qui hagi portat de casa la seva imatgeria podrà fer els salts amb aquests atuells a vegades fets a mà pels més traçuts de cada casa.

D'altra banda, durant tot dissabte. al local del cinema Catalunya, hi haurà exposat el bestiari de la Patum infantil acompanyat d'una projecció en pantalla gegant. I dissabte mateix, a partir de les 6 de la tarda, «hi haurà l'assaig casteller especial per acabar de preparar la important diada de l'endemà, la diada castellera dels Quatre Fuets», que tindrà lloc a 2/4 d'1 del migdia a la plaça de Sant Pere.

Fonts de l'organització han explicat que la Patum de les Andròmines té la col·laboració de l'Ajuntament de Berga, la Penya Boletaire de Berga, Pabevsa i Càrniques Valldan.