A l´espai natural de la riera de Merlès aquest estiu ja no s´hi podrà accedir sense límit. L´entorn tindrà en vigor una ordenança nova que en regularà l´ús. Els ajuntaments implicats han acordat una normativa per tal de gestionar un entorn natural que rep cada estiu molts visitants que en condicionen l´equilibri ecològic. La nova normativa s´aplicarà en els 53 quilòmetres que van des del naixement de la font de la Mata fins a l´aiguabarreig amb el Llobregat en els cent metres d´amplada de cada ribera.

A falta que els consistoris concretin aquest punt, en funció dels trams la limitació se situarà al voltant de les 500 persones. Els responsables municipals han deixat obert el debat sobre la limitació de gent a la zona per analitzar com es posa en pràctica l´ordenança aquest pròxim estiu. La intenció dels consistoris és aplicar una limitació com la que es va posar en marxa a la riera de Campdevànol, on el llindar per no deixar entrar més gent a l´entorn natural es va situar en les 500 persones.

En el marc d´aquesta ordenança, una barrera amb un vigilant limitarà el pas a la zona de les Llosses, on alguns dies d´estiu es poden acumular 3.000 persones, segons ha lamentat el conseller comarcal de Territori, Francesc Xavier Francàs. Igualment, se senyalitzarà l´espai amb les prohibicions per tal de recordar que no s´hi pot acampar ni fer botellón.

Multes d´entre 750 i 3.000 euros

Els Agents Rurals i els Mossos d´Esquadra vetllaran pel compliment de la norma i aplicaran les sancions pertinents. Els ajuntaments ja tenen el règim d´infraccions amb les seves corresponents sancions, que aniran des dels 750 euros les faltes lleus fins als 3.000 les més greus.

Francàs ha argumentat que a la riera de Merlès calia «posar-hi ordre» i ha recordat que la problemàtica s´arrossega des de fa 30 anys, de manera que el nou règim de sancions tindrà en compte des d´accions com ara bretolades fins a actes incívics que atemptin contra l´espai natural o la reiteració, segons ha explicat el conseller.

L´acord ha tingut el vistiplau dels ajuntaments afectats, que són els de Sant Jaume de Fronta-nyà, les Llosses, Borredà, la Quar, Sagàs, Lluçà, Santa Maria de Merlès, Puig-reig i Gaià. La nova ordenança farà possible l´aplicació de «mesures de vigilància, control, gestió i sanció necessàries per abordar la problemàtica existent», segons ha detallat el Consell Comarcal, que dóna suport a la iniciativa. La riera de Merlès està catalogada amb diversos graus de protecció com ara la de Reserva Natural Parcial i Zona d´Especial Conservació.