Un clam per la llibertat. Això ha estat la Patum 2018 que ha fet del groc el seu color i ha esdevingut un altaveu per reclamar l'alliberament dels presos independentistes i de suport als exiliats i les seves famílies que ahir van tornar a ser presents a la festa que s'ha acomiadat aquesta matinada després de cinc dies intensos.

Tal com ja va passar dijous de Corpus, abans de començar els salts d'anit es van desplegar quatre domassos a les façanes de diferents edificis amb les cares dels polítics empresonats i exiliats mentre els músics de la Cobla Ciutat de Berga tocaven Els Segadors i la guita grossa se situava al bell mig de la plaça. En acabar, el públic va esclatar en aplaudiments i crits d'«independència!» I també «llibertat!, presos polítics!». Acompanyava a l'alcaldessa Montse Venturós el president del Parlament, Roger Torrent, que va fer al seva entrada a la casa consistorial enmig dels aplaudiments de la gent i el flamant conseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet, entre d'altres.

Familiars de presos al balcó

«La Patum és una mostra cultural que tot el país s'ha fet seva i és un privilegi veure-la des del balcó de l'Ajuntament. És una sort que ens hagin fet aquesta atenció a l'associació de familiars de presos». Així valorava Laura Masvidal , esposa del conseller cessat pel 155 Joaquim Forn la seva presència en la Patum d'anit. Ella juntament amb Diana Riba, la dona del també cessat conseller Raül Romeva i Ferran Civit, parella de la consellera exiliada Meritxell Serret van seure al balcó consistorial.

«Abans de pujar a Berga he parlat amb el Joaquim i m'ha dit ves-hi,ves-hi perquè és molt bonic pensar que som aquí» ha dit Masvidal agraint el reconeixement que els ha dispensat el consistori berguedà i la càlida acollida de la plaça.

Va comentar que el seu home «està bé» malgrat que «la presó és dura, són forts tot i que ja porten 7 mesos de presó i es fa llarg». Va explicar que malgrat tot mantenen l'esperança que «les coses es moguin. Acabem la setmana molt millor del que la vam començar». Masvidal va explicar que l'associació que han constituït serveix per donar-se suport i «fer visibles tots els represaliats, no som la veu d'un sinó de tots».

Diana Riba, esposa de Raül Romeva va explicar que de jove havia assistit a la Patum i que ara ho feia en unes circumstàncies molt diferents. «Tenim molt clara la nostra posició: nosaltres som la veu dels que no la poden tenir». Riba va destacar que «la sensibilitat de Berga en aquests moments amb el Govern empresonat i exiliat és molt forta».