Finalment, el nou sistema de recollida de deixalles del Berguedà porta a porta no s'aplicarà ni a principi d'any ni tampoc de forma progressiva als 12 municipis ja previstos, entre els quals Berga. L'aplicació es farà a tots a partir de l'1 d'octubre d'aquest 2018, segons les actuals previsions de l'ens comarcal. Així ho ha assegurat a Regió7 Francesc Xavier Francàs, conseller de Medi Ambient.

Anit, el ple del Consell va aprovar per unanimitat tirar endavant la contractació del subministrament de material necessari per a la implantació del nou sistema de recollida de residus municipals porta a porta per un import total d'1.234.701 euros amb l'IVA inclòs. A partir d'avui la convocatòria d'aquest concurs es farà pública i les empreses interessades hi poden presentar les seves ofertes.

Paral·lelament a aquest procés, el juny i juliol s'iniciarà la campanya informativa als berguedans per explicar-los en què consisteix el nou sistema (cada tipus de deixalla s'haurà de treure en uns dies i horaris determinats), com funcionarà i com rebran els estris per reciclar. A tots els pobles menys a Berga, cada veí tindrà una galleda per a la matèria orgànica i una altra multiproducte per als envasos i el paper, a més del cubell del rebuig (el verd). A Berga hi haurà la galleda de l'orgànica i unes bosses per als envasos i paper i el rebuig amb xip, per controlar que la recollida es faci bé. Ho controlaran informadors i inspectors contractats pel Consell que advertiran a qui tregui al carrer el que no toca quan s'escaigui.

«Se'ns ha tirat el temps a sobre», ha admès Francesc Xavier Francàs per argumentar que no s'hagin complert les previsions que havien fet el 2017 sobre el calendari d'aplicació del nou sistema de recollida porta a porta. Un nou model que el Berguedà aplica per augmentar el seu nivell de reciclatge, que actualment se situa a la cua de Catalunya amb un 30%. L'objectiu de l'ens comarcal és arribar al 70% en dos anys, de manera que les 12.000 tones anuals que van a parar a l'abocador es redueixin perquè es recicla més i d'aquesta manera també s'allargui la seva vida útil.

El porta a porta s'implantarà l'1 d'octubre a Avià, Bagà, la Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Cercs, Berga, Vilada, Olvan, Casserres, Puig-reig i Gironella. El setembre és previst que es realitzi el lliurament del material a tots els veïns i entitats (cubells domèstics, bosses i fundes compostables) dels municipis on es farà.