El Centre de Salut Mental d'Adults (CSMA) de Berga va atendre 1.840 pacients i va realitzar més de 8.000 visites, comptant primeres visites i successives, durant l'any 2017. Gestionat per l'Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries, va ser un dels primers equipaments d'aquestes característiques a Catalunya. Es tracta d'un dels principals recursos per a la salut mental al Berguedà, als que enguany s'hi han afegit el Centre d'Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CASD) i el nou Programa de Seguiment Individualitzat. La lluita contra l'estigma que pateixen les persones amb problemes de salut mental i el desenvolupament del programa d'atenció a la població immigrant i les persones refugiades seran els propers reptes de futur en aquest camp a la comarca.

La Sala Casino de Berga ha acollit aquest divendres un acte de reconeixement a la doctora M. Ángeles Foz, qui ha estat durant més de 30 anys la coordinadora dels Serveis de Salut Mental de la comarca. La jornada ha servit per abordar diferents qüestions sobre la configuració de la xarxa d'atenció a la salut mental i els reptes pendents en aquest àmbit a la comarca del Berguedà.

La Congregació Germanes Hospitalàries ha estat l'entitat encarregada de desplegar els recursos d'atenció a la salut mental comunitària al Berguedà. En l'actualitat compta amb 22 professionals i diferents equipaments al territori, com són el Centre de Salut Mental d'Adults, l'Hospital de Dia i el Servei de Rehabilitació Comunitària, als quals s'han sumat, a principis d'aquest any, el Centre d'Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CASD) i el Programa de Seguiment Individualitzat (PSI).

Tots dos nous serveis han esdevingut ja punts de referència en el territori. Mentre que el primer busca atendre les demandes derivades del consum de substàncies addictives, orientar i assessorar famílies i usuaris, així com facilitar la desintoxicació, rehabilitació i tractaments substitutius; el PSI actua com a referent de les persones afectades de trastorn mental greu en les seves relacions amb els serveis assistencials.

Lluita contra els estigmes

La doctora Montserrat Guitart, qui substituirà a la doctora Foz al capdavant dels Serveis de Salut Mental del Berguedà, ha marcat com a reptes de futur la promoció d'intervencions de lluita contra l'estigma que pateixen les persones amb problemes de salut mental i el desenvolupament del programa d'atenció a la població immigrant i les persones refugiades.

Així mateix, la psiquiatra ha fet referència a la necessitat de consolidar el Codi Risc Suïcidi (CRS), així com de participar en la revisió de la Ruta Assistencial de la Depressió Bages-Berguedà-Solsonès i en el Pla d'atenció a la salut mental i addiccions en l'etapa perinatal, segons el protocol i circuit Bages-Berguedà.

També ha apuntat com un dels reptes de la comarca el desplegament del Programa Psicosi Incipient al territori i, en aquest sentit, ha assenyalat que l'atenció a la salut mental comunitària també haurà de reforçar la continuïtat assistencial entre l'adolescència i l'edat adulta.