Pot semblar sorprenent, però a la primavera ja hi ha buscadors de bolets als boscos del Berguedà i la Cerdanya. I en troben. No omplen les cistelles amb els preuats rovellons, sinó amb els bolets que solen aparèixer en aquesta època, i enguany estan de sort perquè les persistents precipitacions n'han fet sortir molts més del que és habitual. Asseguren que se n'hi han trobat molts i que això ha tingut com a conseqüència la presència de més boletaires a les muntanyes i que aquests bolets s'han fet més coneguts.

El moixeró, el cep, el marçot i la múrgola han començat a entrar a la primera divisió dels bolets gràcies a una climatologia òptima, amb pluges insistents i unes temperatures que, tot i no arribar a gèlides, eren prou fredes per afavorir la florida. Josep Artigas, propietari d'un establiment de productes de l'hort a Bagà, tenia ahir ceps a l'aparador, i tot de persones que hi passaven pel davant li en compraven tot preguntant com es cuinaven. Artigas és un boletaire experimentat que cada any, amb les temperatures agradables de l'abril, comença a buscar-ne perquè es comercialitzen bé entre els restauradors locals que ofereixen una cuina tradicional. En la gastronomia berguedana hi ha plats típics d'aquesta època de l'any que es cuinen amb bolets de primavera i, tot i que els restauradors ja n'elaboren cada any, aquesta temporada els han pogut promocionar més gràcies a la gran quantitat de bolets que hi ha als boscos.

Artigas ensenya en un vídeo que ha enregistrat amb el seu mòbil la gran quantitat de moixerons que ha arribat a trobar als boscos de l'alt Berguedà. «No surten al costat dels pins, sinó en zones amb una vegetació més fosca. Aquest any, però, hi ha hagut molts més bolets que l'any anterior, que va ser nefast, i hem pogut omplir cistelles», explica. Són bolets, però, que no surten habitualment en grans quantitats, i per aquest motiu als boscos només hi van, en aquesta època de l'any, buscadors experimentats que saben on trobar-ne.

I és que, a més a més, els moixerons i altres espècies típiques de l'època no proliferen a tot arreu, sinó que surten sempre al mateix lloc on n'ha florit l'any anterior.

El moixeró, 25 euros el quilo

Que els moixerons i els ceps, que surten els mesos de juny i juliol, són també bolets preuats per als amants de la cuina tradicional ho demostra el preu de venda. A l'abril el moixerons costen entre 20 i 25 euros el quilo i baixen fins als 15 euros ara, al principi d'estiu. La corriola, un altre bolet clàssic d'aquesta època, té un preu de venda que pot pujar fins a 15 euros a les primeres setmanes de la primavera, i es pot trobar aquests dies a vuit. «Les corrioles, per exemple, són un tipus de bolets que anem a buscar els boletaires més experimentats, però que la gent que no està tan habituada al bosc no en busca, sinó que els compra», explica Artigas. En el món boletaire les notícies corren com la pólvora i assegura que quan penja a les xarxes socials que ha trobat algun bolet primaveral, ja surten altres boletaires.

El boletaire baganès explica que en les darreres setmanes s'ha vist més persones als boscos del nord de la comarca a la recerca de ceps, que normalment surten pels volts de Sant Joan i se solen trobar a prats situats entre els 1.800 i els 2.000 metres d'altura. Tot i que en aquesta època de l'any no hi ha la massificació habitual dels mesos de tardor als boscos, la notícia que enguany és una bona temporada ha fet sortir amb més assiduïtat els buscadors experimentats, que ara busquen sobretot ceps i rossi-nyols.

Els membres de la Penya Boletaire de Berga, que sempre frisen per sortir al bosc, també parlen d'una temporada extraordinària gràcies a les pluges de la primavera i a les temperatures òptimes. Josep Traserra, membre històric de l'entitat, explica que hi ha hagut una quantitat inusual de moixerons. «Se n'han trobat molts, i fins i tot he vist persones que en buscaven que no solen sortir al bosc aquesta època de l'any», afirma. Ara, sobretot, els boletaires van a buscar ceps a coll de Pal i cotes altes de la Cerdanya.

La sensació en el món boletaire és que si la florida de bolets continua al ritme dels darrers mesos, a la tardor, amb els rovellons i les llenegues, hi haurà una molt bona temporada. Però el temps ho acabarà de decidir. De fet, els canvis en la climatologia, i la sequera que hi va haver al setembre de l'any passat -que va provocar una temporada boletaire nefasta-, han forçat la Penya Boletaire de Berga a canviar les dates de la Festa del Bolet, que se celebrarà a final d'octubre.

Joan Sellas, un guardiolenc de 81 anys, assegura que encara va a buscar bolets i també diu que és una bona temporada, però que «hi ha hagut altres anys també bons, amb una quantitat de moixerons similars». Els bolets d'estiu cada cop són més coneguts, però els boletaires amb més experiència dubten que es facin tan populars i arrosseguin tanta gent al bosc com els de tardor.