Iker, un nen de Toledo de cinc anys amb paràlisi cerebral, ha donat els seus estalvis, de 50 euros, al projecte 'Avenços en malalties rares mitocondrials en la infància', que investiga la malaltia rara mitocondrial d'en Pepe, un nen canari, de també 5 anys, la capacitat psicomotora del qual es veu afectada.

La iniciativa, que necessitava arribar als 6.000 euros per poder dur-se a terme, ha estat un èxit gràcies, en part, a la crida d'Iker, ja que ha aconseguit, des de finals de maig, un total de 23.115 euros i seguirà recaptant diners fins al proper 28 d'agost. De fet, Iker ha animat a tots a col·laborar en la investigació a través d'un vídeo en què ha immortalitzat el moment en què realitza la seva donació.

La Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) gestiona el projecte, que està publicat a la plataforma de crowdfunding per a projectes científics 'Precipita'.

L'objectiu de la iniciativa, que dirigeix ??el professor Julio Montoya a la Universitat de Saragossa, és determinar la funció del gen mutat, del qual també són portadors els pares d'en Pepe, i el seu paper en el metabolisme per poder determinar la causa de la seva malaltia i establir les bases cap a una possible teràpia gènica que permeti localitzar els gens defectuosos en els cromosomes i substituir-los per altres en perfecte estat.

La mare de Pepe agraeix enormement el gest d'Iker i el defineix com "un d'aquells nens amb llum que només és capaç de provocar tendresa i alegria amb el seu gran somriure".

Les malalties genètiques mitocondrials són un grup de patologies que provoquen una síntesi deficient de l'energia cel·lular produïda en les mitocòndries, el que fa que no es duguin a terme moltes de les reaccions metabòliques de l'organisme. Els afectats per aquest tipus de malalties solen morir abans dels 20 anys.