A molts usuaris els encanta pujar a les xarxes socials les seves fotos, comentaris o fins i tot indicar els llocs on han estat. La companyia internacional de seguretat informàtica, Kaspersky Lab, ha advertit en un comunicat dels perills d'aquest tipus de pràctiques, especialment si s'associen amb coordenades de GPS.

A aquests internautes els sembla una bona idea mostrar que es troben al seu bar o restaurant preferit a través de xarxes socials com Facebook, Foursquare, Yelp o qualsevol altra aplicació. Fent-ho pretenen que els seus amics els segueixin la pista o pel ja clàssic 'postureig', la finalitat del qual és oferir una imatge més glamurosa, divertida o aventurera de la vida.

Perills de mostrar la teva localització

El primer risc és que tota la informació de geolocalitzacions pot resultar accessible també a persones desconegudes. Si alguns dels comptes de xarxes socials estan sincronitzades amb Twitter, qualsevol usuari de la plataforma pot saber exactament la ubicació, ja que es tracta d'una plataforma oberta per a tots els usuaris, inclosos possibles lladres.

Durant les vacances, si els usuaris de xarxes socials mostren que estan a la platja o a la muntanya, és possible que els lladres sàpiguen que es troben fora de casa. Aquest tipus d'informació pot descobrir-se només revisant un perfil a través d'ubicacions i de fotos pujades durant viatges.

Els menors d'edat també solen compartir la seva geolocalització quan, per exemple, es fan una foto amb amics a una piscina, al centre comercial o a casa seva. Publicant aquestes imatges a Twitter o Instagram, poden posar-se al punt de mira dels ciberdelinqüents que sabran, minut a minut, on estan i què fan.

És molt freqüent també que quan un usuari de xarxes socials es compra alguna cosa que desitja, com un cotxe o una televisió, publiqui una fotografia en xarxes, incloses Twitter o Instagram, on fins i tot persones desconegudes poden veure les seves publicacions. Els qui anteriorment hagin revelat la seva adreça podrien estar donant pistes als lladres.

Precaucions davant el 'ciberpostureig'

Malgrat els evidents riscos, és possible utilitzar les xarxes socials amb seguretat sempre que se segueixin una sèrie de precaucions bàsiques, com informa Kaspersky Lab. La companyia de ciberseguretat recomana compartir cert tipus d'informació sensible solament amb un grup d'amics restringit.

És aconsellable no utilitzar mai les funcionalitats de geolocalització d'aplicacions com Instagram, Twitter o Facebook ni sincronitzar els comptes de diverses xarxes com Foursquare i Twitter. Si aquestes opcions estan activades, el més recomanable és desactivar-les al més aviat possible.

En el cas dels usuaris que tenen fills, és necessari explicar-los els riscos que existeixen en compartir informació personal a les xarxes socials, especialment la localització. En col·laboració amb Fundació Alia2, Kaspersky Lab va engegar el 2014 el projecte 'Família Segura' per conscienciar i educar a pares, nens i centres educatius sobre els perills que comporta un ús irresponsable d'internet.