El descontentament de la majoria de ramaders amb les denúncies d'una protectora d'animals, i una inesperada calamarsada, van ser els protagonistes de la Fira Ramadera i el 29è Concurs del Cavall Hispanobretó, que va tornar a reunir ahir milers de persones a Puigcerdà.

Per una banda, el toc d'atenció que l'entitat Animals Angels va fer l'any passat als ramaders perquè donessin un tracte més adequat als cavalls es va repetir enguany amb la presència d'alguns dels seus membres, que continuen demanant que es prenguin mesures més exigents pel benestar dels animals. En aquest sentit, el president de l'associació de criadors de cavalls de la Cerdanya, Pere Tor, va afirmar que "els cavalls es tracten bé i no es peguen perquè sí, només es fa quan és imprescindible i és una pràctica ancestral". Amb tot, Tor es va mostrar contrariat, ja que, segons el seu parer, "no s'hauria d'emprenyar tant el sector, perquè l'únic que fan es posar-nos més lleis i abaixar els preus". El president de l'associació va alertar que "hi ha ramaders que ja han avisat que, si els continuen demanant tantes justificacions, deixaran de venir a la fira".

L'Ajuntament, enguany, ja havia pres alguna mesura arran de la denúncia de la protectora d'animals, com penjar cartells informatius en els quals es demanava als ramaders no picar amb bastó els cavalls ni estirar-los la cua ni els estreps a l'hora de conduir-los pel recinte firal. Així, aquest any també s'havien habilitat baranes per facilitar la càrrega dels animals als camions i s'havien afegit punts d'aigua i palla, pensant en el condicionament de l'espai per als cavalls. Tot i així, les normatives europees continuen amenaçant el desenvolupament de l'esdeveniment.

I entre les reivindicacions dels ramaders i de la protectora Animals Angels, un altre factor va aparèixer ahir al certamen: una calamarsada va interrompre el concurs, quan es trobava just a la meitat, i va obligar a aturar els actes durant mitja hora. Als voltants de la 1 del migdia va arribar un intens temporal que va dispersar tot el públic assistent. Un cop passat el mal temps, els organitzadors van decidir continuar amb el concurs i donar els corresponents trofeus, malgrat que pràcticament no hi quedaven espectadors.

Pel que fa als concursants que es van endur ahir els premis en les diferents modalitats, van ser els següents: del concurs d'Eugues amb pollí, Celestino Macias (Bolvir), de Terçons lleugers, Marc Ribó, (Estoll), de Terçons pesats, Lluís Macias (Bolvir), de Quartons, Josep Llando (Prullans), de Millor Ramaderia de la Cerdanya Categoria A, Lluís Macias (Bolvir), i de la Categoria B, Pere Tor (Age), i finalment, del Concurs de Sementals i de Terçones, Lluís Macias (Bolvir).