El Consell Comarcal de la Cerdanya ha aprovat definitivament la creació de l'Associació Europea de Cooperació Territorial Pirineus-Cerdanya (AECT), l'òrgan de naturalesa jurídica europea que li ha de permetre impulsar campanyes i organitzar activitats amb la Comunitat de Comunes de l'Alta Cerdanya. Ara tant el Consell com la Comunitat enviaran el text aprovat a Madrid i París a fi efecte que en facin l'aprovació definitiva i el nou òrgan es pugui constituir oficialment.

L'Associació Europea Pirineus-Cerdanya neix amb l'esperit romàntic de recuperar, si més no en l'àmbit local, la unitat de la Cerdanya i l'objectiu pràctic d'establir una administració reconeguda oficialment per planificar projectes conjuntament entre l'alta i la baixa comarca. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal, Esteve Maurell (PSC), ha explicat que l'òrgan servirà, d'entrada, per gestionar l'escorxador transfronterer, un equipament que s'ha de fer a la banda nord i que ha de reimpulsar el sector carni a la comarca. Després d'aquest projecte n'han d'arribar molts més de transfronterers relacionats amb camps com la promoció turística i la creació de rutes senderistes, segons Maurell.

Igualment, també ha de servir per consolidar l'organització conjunta d'esdeveniments ja existents, com ara la Diada de la Cerdanya i la Festa de l'Arbre, la qual permet, durant una jornada, conviure als alumnes dels dos costats de la frontera estatal. Segons els estatuts aprovats pel Consell, la cúpula de l'associació la formaran cinc representants del Consell Comarcal i cinc de la Comunitat de Comunes, un dels quals serà designat president. Aquest càrrec serà rotatori entre l'Alta i la Baixa Cerdanya i el primer d'esdevenir-ho serà l'actual president de la Comunitat de Comunes i alcalde de Sallagosa, Georges Armengol. Per això la primera seu de l'organisme serà a Sallagosa.

El president del Consell ha explicat que la seva intenció és que quan les dues capitals dels estats hagin donat el vistiplau a l'AECT cerdana es puguin reunir per primera vegada els deu membres de la junta de l'associació per formalitzar la unió i escenificar la nova etapa de relació. La trobada tindria lloc a Sallagosa, seu de la Comunitat de Comunes.

Un dels reptes de l'òrgan és anar estenent la cultura d'una Cerdanya unida entre els pobles d'ambdós estats de manera que amb els anys l'òrgan pugui esdevenir una mena de Consell General de la Cerdanya. De fet, la nova figura jurídica europea ha obert a ulls del Consell Comarcal les portes a molts projectes de cooperació transfronterera que fins ara es feien molt difícil de gestionar perquè implicaven, precisament, dos estats.