Puigcerdà viu avui un dels dies més multitudinaris de l'any -es calcula que s'hi aplegaran 25.000 persones- amb la celebració de la Fira Ramadera i el 29è Concurs del Cavall Hispanobretó. El regidor de Ramaderia, Lluís Casanovas, va avançar ahir que aquesta serà la primera edició del certamen en què s'introduiran mesures específiques per al benestar dels animals. La raó està en el fet que, segons va desvelar el mateix regidor, l'any passat una organització europea de protecció dels animals anomenada Animals Angels va fer un "toc d'avís" a l'Ajuntament perquè millorés el tracte als cavalls.

Així, l'Ajuntament ha instal·lat per tot el recinte rètols en què s'indica als ramaders que no piquin els animals amb el bastó i no els estirin la cua ni els estreps a l'hora de moure'ls pel recinte, segons va explicar Casanovas. Igualment, s'han instal·lat baranes per facilitar la càrrega dels animals als camions i punts d'aigua i palla.

El regidor va proclamar que aquesta serà la fira de la "protecció dels animals" però va alertar que el procés de reeducació dels costums ancestrals dels ramaders serà difícil. Casanovas també va avisar Animals Angels que "la Fira de Puigcerdà no desapareixerà".

Pel que fa al certamen en si, l'espai firal de la zona industrial s'obrirà avui amb 220 corrals -20 més que l'any passat- i més de 1.000 caps de bestiar. La trobada ramadera es complementarà amb la fira de parades que s'ubicarà als carrers del nucli antic i tindran en les noves places de Santa Maria i els Herois un nou espai d'artesania. Un servei de transport públic comunicarà els dos recintes durant els dos dies de la fira.

Per agilitar el moviment de vehicles, l'Ajuntament ha habilitat un aparcament de 700 places al camp que hi ha al costat de la fira, el qual s'afegeix al de 100 places de l'Estació i al nou del Museu Cerdà.