El departament de Política Territorial de la Generalitat ha aprovat una partida d'ajudes de 6,5 milions d'euros per a l'Alt Pirineu. Aquest import forma part de les inversions destinades a les zones de muntanya, que globalment representen una quantitat de 10,2 milions d'euros.

D'aquest paquet de subvencions, 3,1 milions d'euros són per als diferents projectes de millora de les xarxes de camins. Així, a la Cerdanya li han pertocat 351.000 euros, mentre que a l'Alt Urgell li han designat 570.000 euros. Pel que fa a la resta de comarques de la serralada, el Pallars Jussà rebrà 558.000 euros, i l'Alta Ribagorça, 313.000.

La resta del paquet d'ajudes econòmiques són per als respectius plans de dinamització, és a dir, els projectes que impulsa cada territori per fomentar el progrés econòmic i la creació de llocs de treball.

En aquest sentit, el Govern de la Generalitat ha decidit destinar un total de 3,3 milions d'euros a les comarques de la demarcació de l'Alt Pirineu i Aran. D'aquest global, la comarca de l'Alt Urgell rebrà 730.000 euros, que serviran per impulsar un total de 24 actuacions de diverses característica; la Cerdanya en rebrà 445.000; el Pallars Sobirà, 695.000; el Jussà, 669.000; la Val d'Aran, 452.000, i l'Alta Ribagorça, 339.000, segons han informat des del departament de Política Territorial.

Neteja de la neu

El tercer bloc de les subvencions aprovades són les que destinaran els municipis a la neteja i manteniment de les carreteres i carrers durant l'hivern, quan la neu encareix i dificulta aquesta gestió. Així, la partida per l'extracció de la neu ascendeix a 309.000 euros, que s'hauran de repartir un total de 150 municipis situats en zones de muntanya. Desglossats per comarques, els ajuntaments de la Cerdanya rebran 38.722 euros i els de l'Alt Urgell 30.300 euros.

La despesa per l'extracció de la neu i el manteniment dels carrers en dies de glaçades és una de les més reclamades pels alcaldes de la Cerdanya, que anualment critiquen en el marc del Consell d'Alcaldes la poca ajuda que, afirmen, reben de les administracions supracomarcals.

Els batlles cerdans han reiterat les queixes segons les quals els ajuntaments de les zones de muntanya tenen un greuge comparatiu respecte als d'altres comarques del país perquè han de suportar despeses suplementàries, com la de la neu i la calefacció de les escoles, sense que sigui reconegut en els pressupostos. Tot i això, des del Govern cada any es posa de manifest la voluntat d'anar pal·liant la demanda.