La reformulació del calendari escolar per la creació de les vacances de febrer podria no comportar tants beneficis per al turisme blanc de la comarca com es preveia en un inici. Empresaris turístics han fet arribar al Patronat Comarcal de Turisme la seva preocupació perquè pensen que la nova fórmula comportarà una concentració de feina excessiva en una sola setmana que posarà en perill el model actual.

La preocupació en el sector d'empreses de serveis turístics, que n'hi ha prop d'un centenar a la comarca, ha empès els professionals a reunir-se amb els responsables polítics i tècnics del Consell Comarcal. L'argumentari dels empresaris planteja que la creació d'una setmana de vacances per a totes les escoles del país es traduirà en una punta altíssima de feina en serveis paral·lels als hotelers vinculats amb la gestió de grups escolars. Així, si ara l'activitat turística escolar a la Cerdanya s'inicia després de Reis i dura fins al mes de març, els empresaris temen que les noves vacances empenyin tots els col·legis a organitzar la setmana blanca aquesta mateixa setmana. Fonts del sector han explicat que és molt contraproduent per als negocis tenir tres mesos d'activitat molt baixa i de sobte elevar-la al 100 % durant només set dies. Això els obliga a contractar més personal per pocs dies i a perdre contractacions per assolir la saturació. Des del Patronat de Turisme han explicat que el Consell ha recollit la inquietud del sector i que els responsables polítics l'elevaran al departament d'Ensenyament.

La demanda afecta especialment les empreses de serveis. Per als hotelers, en canvi, el nou calendari escolar només ha d'afectar els que treballen de manera específica amb escoles. El president de l'associació d'hotels, Jaume Adserà, ha dit que els establiments, molts dels quals treballen amb altres segments del mercat, esperen que el nou període de vacances de febrer faci créixer el nombre de reserves familiars. Adserà pensa que si bé molts escolars participaran en les activitats extraescolars que s'organitzin, com ara les setmanes blanques, molts altres podran combinar-se els dies de feina amb els pares per poder fer estades conjuntes a la comarca.