L'arquebisbe d'Urgell, Joan Enric Vives, va demanar ahir una conducta "coherent" amb la fe a sacerdots i laics. Vives va instar els fidels a predicar l'Evangeli "amb les paraules i amb els fets", i a fer-ho amb una conducta "santa". Ho va dir en la cerimònia en què va rebre, en presència del nunci del Papa a Espanya i Andorra, el títol d'arquebisbe ad personam que l'equipara a d'altres arquebisbes de l'Església catòlica que estan al capdavant de diòcesis que són arquebisbats. En aquest sentit, el bisbat d'Urgell és sufragani de l'arquebisbat metropolità de Tarragona. Vives, que en cap moment no va fer referència explícita a la polèmica de les darreres setmanes pels casos de pederàstia a l'Església catòlica, va expressar el seu compromís de fidelitat i estima al papa Benet XVI, com a símbol d'unitat de l'Església, "encara més en moments de desassossec i dificultats".

Un gran nombre de persones va omplir, ahir al migdia, la catedral de Santa Maria d'Urgell per participar en aquesta eucaristia d'acció de gràcies amb motiu de l'atorgament del títol d'arquebisbe ad personam a monsenyor Joan Enric Vives i Sicília, bisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra. El títol va ser-li entregat oficialment en nom de Benet XVI pel seu nunci a Espanya i Andorra, Renzo Fratini. El representant del Vaticà va presidir una celebració que va allargar-se prop d'una hora i mitja, en to solemne, i que va reunir una amplíssima representació dels governs català i andorrà, i també un representant personal de Nicolas Sarkozy, president de la República francesa i, com Vives, copríncep d'Andorra.

La cerimònia, marcada pel protocol eclesiàstic, va iniciar-se a dos quarts d'una del migdia amb l'entrada en processó, a través de la porta del claustre, dels prelats i sacerdots que van participar en l'eucaristia. Hi havia l'arquebisbe castrense, Juan del Río, i els bisbes de les diòcesis catalanes de Tortosa, Terrassa i Girona, encapçalats pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez, i l'arquebisbe metropolità de Tarragona, Jaume Pujol, així com també l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler; i els vicesecretaris de la Conferència Episcopal Espanyola. En el terreny polític, la catedral de la Seu va acollir, entre d'altres, el cap del govern d'Andorra, Jaume Bartumeu, l'ambaixador d'Espanya al país andorrà, Eugeni Bregolat, i l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla. També hi va anar Artur Mas, president de CiU.