El departament de Política Territorial treballa amb el convenciment que després de la festa nacional de l'Onze de Setembre es podrà posar en funcionament el tren semidirecte entre Puigcerdà i Barcelona que tant reclama el territori. El conseller Joaquim Nadal ha afirmat en el transcurs d'una visita a la Cerdanya, que està en condicions de reiterar el seu "compromís" que una vegada s'iniciï el curs escolar es podrà posar en marxa la connexió semiràpida entre Barcelona i Puigcerdà.

En aquest sentit, Joaquim Nadal ha condicionat la posada en marxa d'aquest servei -que ara està acabant de dissenyar el seu departament- a la finalització de les obres de l'estació de la Sagrera de Barcelona. El conseller ha explicat a Ràdio Pirineus que "espero i confio que les obres que s'executen a l'estació de rodalies de la Sagrera s'acabin abans de l'onze de setembre i que això ens permeti començar durant la setmana en què també començarà el curs escolar". Nadal ha apuntat que si aquests terminis es compleixen, podria estrenar el tren semidirecte entre Puigcerdà i Barcelona el mateix dia que entri de nou en funcionament la línia de Sant Andreu, molt probablement el dia 12 de setembre vinent.

De moment, el departament no té fixat el disseny definitiu del servei, per bé que s'estima que probablement hi haurà dos serveis diaris d'anada i tornada al matí i al vespre perquè els passatgers puguin desplaçar-se d'una capital a l'altra en un mateix dia. Els representants del territori reclamen aquest servei com a mal menor abans que la Generalitat no pugui afrontar un projecte ambiciós de connexió ràpida entre Barcelona i la Cerdanya. En aquest sentit, les autoritats polítiques locals, amb l'Ajuntament de Puigcerdà i el Consell Comarcal al capdavant, sempre han reclamat un trajecte que baixi de les dues hores. Això convertiria el tren en un mitjà de transport realment competitiu amb el vehicle privat. De tota manera, el conseller Joaquim Nadal ha apuntat que aquesta actuació no serà possible fins que no es desdobli l'actual via entre Barcelona i Vic. Fa unes quantes setmanes alcaldes de municipis de tota la línia es van reunir amb Nadal per reclamar-li aquest projecte.