Meranges podrà, finalment, restaurar l'església de Sant Serni, i aprofitar-la per impulsar el turisme del poble gràcies a l'arquitectura peculiar del temple, amb un habitatge sobre la nau.

L'Ajuntament ha rebut l'autorització i el finançament necessari per part de la Diputació de Girona i el bisbat d'Urgell per afrontar un projecte que va quedar frenat l'any passat perquè la Generalitat no va aprovar les reformes. Ara, la restauració del temple queda tan sols pendent d'un permís final de la comissió de Cultura de la Generalitat. L'alcalde de Meranges, Esteve Avellanet, s'ha mostrat confiat que les obres puguin començar les properes setmanes per tal que estiguin acabades el mes de desembre. L'Ajuntament ha obtingut una subvenció de 140.000 euros gràcies a dues aportacions de la Diputació de 40.000 euros en total i una del bisbat i la Caixa de 100.000 euros més. Amb aquest capital, el consistori emprendrà dues fases de reforma que han de permetre refer la coberta i solucionar els problemes d'humitat que té l'edifici i, posteriorment, condicionar de nou els elements de la nau central. L'església de Sant Serni, o Sant Sadurní, és romànica, del segle XI. La seva estructura original es caracteritza per una nau central acabada amb un absis semicircular que a l'exterior té arcs llombards.

L'alcalde de Meranges ha lamentat el tracte que ha rebut de la Generalitat. Segons Avellanet, el departament de Cultura li ha retirat de males maneres una subvenció de 20.000 euros que tenia assignada l'any passat. Segons ha explicat Avellanet, la Generalitat li ha tret perquè l'any passat no va executar les obres. L'alcalde ha argumentat que va ser impossible fer-les perquè els permisos definitius van arribar quan ja havia començat a nevar.

Aquest serà el segon projecte de reforma de l'església de Sant Serni. L'any passat, la Generalitat va refusar un projecte realitzat pels serveis tècnics municipals perquè plantejava la construcció d'uns contraforts de formigó que havien de complementar els fonaments. Ara, la Generalitat, però, ha estimat que els fonaments són prou segurs i, per tant, no cal apuntalar el temple.