La vinya més alta d'Europa està a punt de donar la primera collita de vi. Els ceps que un grup d'empresaris de la Cerdanya van plantar ara fa tres anys a la muntanya de Meranges, en unes terrasses situades a uns 1.700 metres d'alçada, han crescut de tal manera que aquest hivern possibilitaran una primera verema d'uns 400 quilos de raïm. Els impulsors del projecte estan ultimant els detalls de la imatge de marca i l'embotellament -que anirà estretament vinculada al territori- i han anunciat que en faran una presentació oficial per a l'any que ve. Es tractarà d'un vi de gel, una varietat de vi blanc molt poc habitual, ideal per a postres per la seva combinació de dolçor i acidesa.

L'expert vitivinícola Martí Panisello, responsable del manteniment diari de la vinya, ha explicat que aquest estiu està fent un temps idoni pel creixement del raïm, amb bones temperatures durant el dia, fred raonable durant la nit i pluges espaiades. Aquest contrast de temperatura que possibiliten els terrenys de Meranges fa que el raïm vagi guanyant sucres i acidesa. Ara el raïm anirà creixent fins que, molt probablement el desembre, el veremaran. Els cultivadors, però, esperaran les primeres gelades, indispensables per fer el vi de gel. La seva previsió és que dels més de 300 ceps de varietat alsaciana que han plantat puguin extreure'n unes 200 ampolles. El procés d'experimentació, però, no s'aturarà aquí. La intenció dels empresaris és anar millorant any a any el vi, per la qual cosa també han plantat al costat de la vinya pel vi de gel, una altra amb moltes varietats de ceps el vi dels quals aniran combinant amb el vi de gel per polir-ne el copatge. Si les primeres veremes fan un vi de qualitat i amb sortida comercial, i res no fa pensar als impulsors del projecte que no serà així, la plantació podria créixer en alguns terrenys de l'entorn de Meranges que tenen les mateixes característiques d'alçada, orientació i composició del sol, que és molt permeable. L'any passat la vinya va donar una verema experimental molt petita d'un vi ja bo.

La vinya de Meranges -plantada a la solana de Gírul- està oficialment reconeguda com la més alta d'Europa després que l'Institut Català del Vi l'hagi registrat com a vinya experimental.

El sector del vi mira de reüll l'experiment de Meranges perquè el canvi climàtic que els científics anuncien per les pròximes dècades els fa replantejar tota la producció. És per això que algunes grans caves del Penedès com ara Torre del Veguer també ha plantat a la Cerdanya una vinya experimental, situada a Bolvir. Els experts creuen que l'augment de la temperatura a la conca del Mediterrani obligarà els productors de vi a elevar les vinyes per seguir fent uns brous de qualitat. Paral·lelament, la Societat Gastronòmica del Pirineu també ha plantat una tercera vinya a Gréixer, al terme municipal de Ger.