La Diada de la Cerdanya començarà el dissabte dia 18 a les cinc de la tarda amb els primers debats sobre l'aplicació de les energies renovables a casa i per part de les administracions locals. A les set se celebrarà la primera reunió de l'Assemblea General d'Alcaldes. L'endemà, diumenge, es faran els actes centrals de la festa, amb una missa solemne, una ballada de sardanes, el mercat de productes locals i artesanals i una fira de les energies renovables, que també haurà obert el dissabte. El diumenge a partir de dos quarts de dues es farà el dinar popular a la sala d'esports d'Estavar. L'àpat inclourà exclusivament productes cerdans. El tiquet, que cal reservar abans del dia 13, costa 25 euros per als adults i 15 euros per als menors de 12 anys. Després del dinar es farà un ball tradicional pirinenc, una cantada de l'himne de la Cerdanya i l'entrega del testimoni de la Diada al municipi que l'organitzarà l'any que ve.

L'estat francès, a través de les administracions estatals, regionals i locals, comencen a avalar i compartir el concepte d'una Cerdanya unida. Si més no pel que fa a la interrelació dels veïns i els projectes d'infraestructures comunes que els han de millorar la qualitat de vida. Tant és així que aquestes administracions han començat a deixar de veure en la Diada de la Cerdanya una iniciativa catalana políticament sospitosa a causa del vessant independentista que sí que impregna la cerdanitat de la part baixa de la vall. Així ho ha afirmat el portaveu de l'Institut d'Estudis Ceretans de l'Alta Cerdanya, Laurent Leygue, en el transcurs de la presentació de la Diada de la Cerdanya, una festa que set anys després es tornarà a celebrar a l'Alta Cerdanya. Molts ajuntaments de tota la vall penjaran la bandera cerdana el dia de la Diada.

La 28a edició de la Diada de la Cerdanya se celebrarà el cap de setmana del 18 i 19 d'aquest mes a Estavar. L'Ajuntament que presideix Jean Louis Combalbert i l'Institut d'Estudis Ceretans han organitzat un cap de setmana en què es té l'objectiu de compaginar les trobades populars amb la reflexió acadèmica. És per això que la Diada s'ha muntat al voltant del debat sobre les energies renovables. Però la Diada també tindrà un vessant reivindicatiu pel que fa al caràcter cerdà. Aquest vessant es materialitzarà per mitjà de la celebració de la primera Assemblea d'Alcaldes de la Cerdanya, que s'ha proposat reunir tots els alcaldes de la vall. Després que l'any passat es creés l'ens, aquest any les màximes autoritats municipals tenen com a repte aprovar els estatuts i consensuar les primeres iniciatives conjuntes. Segons van explicar dimecres al vespre els responsables de l'IEC, Tomàs Torrent i Laurent Leygue, entre aquestes iniciatives hi haurà pactar una aportació econòmica anual dels ajuntaments per tal que la Diada es pugui celebrar també als pobles petits. L'assemblea també debatrà altres projectes d'interès comú com ara que els veïns de la part alta de la vall no paguin el túnel del Cadí o que s'estudiï alguna fórmula tècnica per evitar les freqüents desviacions de la cobertura de telèfon mòbil entre els dos estats. Laurent Leygue, que encapçala l'organització d'aquest any, va detallar que la festa costarà 6.000 euros i que per primera vegada té subvencions de les administracions públiques de l'estat francès.