La regidora d'Educació de l'Ajuntament de Puigcerdà, Lourdes Porta, va quedar estupefacta dimarts quan va veure la consellera homòloga de la Generalitat, Irene Rigau, anunciant que tots els projectes arquitectònics que no estiguessin ja licitats quedaven automàticament aturats. Aquest és el cas de la nova escola-institut que el mateix departament va presentar a Puigcerdà el mes de novembre, el projecte definitiu del qual havia d'entrar aquesta setmana al departament perquè en tramiti el concurs per fer les obres.

Lourdes Porta s'ha posat a disposició de la comunitat educativa del municipi per encapçalar la mobilització que es cregui oportuna per reclamar el compliment del compromís per part del departament. En aquest sentit, Blanca Andrés, la directora de l'escola Llums del Nord que espera en mòduls prefabricats el futur trasllat al nou edifici, també ha mostrat el suport del centre a la posició que acabin adoptant els pares i el consistori.

Els pares afectats han creat una plataforma per reclamar el centre. En la primera reunió d'ahir a la tarda van consensuar la mobilització.

Reclamaran al departament que, si no pot construir l'escola per culpa de la crisi, com a mínim li deixi utilitzar el solar que li ha deixat l'Ajuntament. En nom de la plataforma, Sílvia Delgado va argumentar que en aquest espai, molt més gran que el que ocupa ara el centre, Ensenyament hi podria instal·lar un gran mòdul prefabricat per usar com a sala polivalent, gimnàs, teatre, menjador o sala de reunions. Delgado ha lamentat que actualment l'escola no pot programar cap activitat que requereixi un espai més gran perquè s'ha de cenyir a l'espai dels mòduls prefabricats per a les aules.

L'Ajuntament vol informació

Lourdes Porta s'ha queixat que el departament no hagi informat l'Ajuntament de la nova situació i ha recordat que "nosaltres vam cedir el terreny quan ens el van demanar, després els en vam donar més perquè necessitaven més espai perquè el centre fos escola-institut, i ara sense dir-nos res resulta que el projecte sembla que queda aturat... la nova escola és molt important per a Puigcerdà". Per això la regidora ha instat el departament a tenir una "comunicació directa" amb l'Ajuntament i no a través dels mitjans de comunicació.

La responsable municipal ha assegurat que l'anunci de Rigau ha estat una "notícia alarmant" per a Puigcerdà perquè la comunitat educativa fa anys que lluita per tenir la nova escola. De fet, el centre Llums del Nord ja ha iniciat aquest curs el primer grup de primària i per tant acumula quatre línies en mòduls prefabricats a l'espera que comencin les obres del nou edifici.