La crisi podria fer que la Cerdanya aconseguís un dels reptes més ambicionats els últims anys pel sector turístic: la unificació de la promoció municipal, que cada Ajuntament fa pel seu compte. El context de crisi econòmica ha possibilitat que els responsables municipals hagin vist ara necessària una dinàmica de compartir recursos i treballar junts en una marca única. El debat a fons es farà, a més, també amb els ajuntaments de l'Alta Cerdanya, que es troba a l'estat francès.

Els alcaldes de tota la vall analitzaran la unificació de la política de promoció que fan a les respectives oficines de turisme municipals en la jornada de treball de la Diada de la Cerdanya, que se celebrarà l'últim cap de setmana d'agost. L'Ajuntament de Ger -que en serà el municipi organitzador- i l'Institut d'Estudis Ceretans han decidit que aquest any les taules de treball que celebren els alcaldes de tota la vall girin al voltant del turisme i la promoció en l'actual context de retallades pressupostàries. A Ger hi prendran part experts en turisme sectorial, com ara el de la neu, per tal d'assessorar els alcaldes a l'hora d'aplicar les polítiques de cooperació turística. Actualment la promoció de la Cerdanya la fa el Patronat Comarcal de Turisme. En aquest sentit, el mateix patronat ha estat en moltes ocasions el primer organisme que ha instat ajuntaments i professionals del turisme a unir més els esforços per fer forta la marca Cerdanya. Els ajuntaments se centren en la difusió dels atractius dels seus termes municipals sense fer una campanya unitària. Així, partint d'aquesta dinàmica i de l'existència de les divisions administratives que tallen la vall, la promoció turística es veu dividida en organismes com ara Girona Viva, Turisme de Lleida i les que porta a terme l'administració de l'estat francès.

La Diada de la Cerdanya de Ger posarà sobre la taula un model en què els municipis d'un i altre costat de les línies estatal i provincial venguin un mateix producte.

Els experts convidats a la jornada de treball plantejaran també mecanismes de coordinació local i d'optimització de recursos que ja s'han aplicat en altres destins turístics a fi i efecte que la Cerdanya també pugui aplicar el seu pla. Les propostes que es plantegin en les taules de treball es debatran i votaran en el Consell General d'Alcaldes que se celebra anualment coincidint amb la festa.