L'empresa Túnel del Cadí ha posat negre sobre blanc en una de les qüestions que aixequen més debat a la Cerdanya i que fins ara ningú no s'havia atrevit a xifrar. La gestora del túnel, la principal via d'entrada a la vall, ha fixat en 14.000 els falsos segons residents a la Cerdanya que en funció d'aquesta condició fictícia accedeixen a l'abonament de gratuïtat del túnel. Els tècnics de l'empresa han calculat els usuaris que tenen l'abonament per, teòricament, viure a la Cerdanya, el Berguedà o l'Alt Urgell, i han analitzat quins trajectes defineixen clarament un historial que els identifica com a segons residents. Aquests teòrics veïns tan sols hi entren el divendres al vespre i en marxen el diumenge a la tarda amb una freqüència que coincideix amb el percentatge d'ús de les segons residències. El director de Túnel del Cadí, Josep Serratusell, ha explicat que aquests 14.000 abonaments que esquiven la legalitat -el descompte del 100% està limitat als que viuen al territori- representen la meitat del total dels abonats.

"Filarem molt més prim"

Davant d'aquesta realitat, el túnel del Cadí està a punt de posar en pràctica un nou sistema de control dels abonaments molt més estricte. Serratusell ha explicat que "no és que filarem prim, és que filarem molt més prim". El director del túnel ha explicat que "s'enduriran les condicions per passar pel túnel, es restringirà a la realitat del territori i així ho comunicarem per escrit a tots els conductors que ara gaudeixen de la gratuïtat". Amb la posada en funcionament del nou sistema, l'empresa preveu reduir a més de la meitat aquests 28.000 vehicles que aixequen la barrera sense pagar el peatge. Serratusell ha argumentat que "el que intentem és anar a la realitat de les coses... la idea de l'abonament és facilitar l'entrada i la sortida a les persones residents o les que hi treballen i evitar situacions com la d'ara en què, sense faltar al respecte a ningú, ve gent d'altres indrets que potser té casa a la Cerdanya i s'hi empadronava per tenir un dret que de fet no té".

Gratuïtat garantida

El pla de reestructuració dels abonaments als peatges que prepara el Govern per tal d'unificar-los no afectarà l'actual gratuïtat del túnel que tenen cerdans, berguedans i urgellencs. El Govern ha puntualitzat que aquest pla, que es basarà en el pas reiterat per les vies, no afectarà els veïns del territori, que usen el túnel per fomentar les relacions socials i econòmiques. El Govern vol combatre aquesta pràctica perquè, al final, qui paga els peatges no cobrats és el conjunt dels contribuents.